Vissa kvällar förvandlas jag till hobbyelektriker. Denna kväll är en sådan. Jag har en Schneider Exxact 3x1-polig strömställare och två olika LED-drivare. En drivare, Jolly Maxi är kopplad på första knappen från vänster, och det fungerar precis som det ska. Mittenknappen är kopplad till en Xerolight Multi LED driver. Eller kopplad och kopplad... Jag vill att den ska kopplas till mittenknappen. Tittar jag i manualen så verkar det som om det bara ska vara en enkel brytare som kopplar samman trådarna vid tryck. Alltså inte samma som Jolly Maxin (den vill ha 230V på PUSH-ingången). Går det att använda detta drivdon tillsammans med denna strömställare på det sättet jag vill, eller är det bara att handla ett nytt drivdon?
 
Ser inte så ut. Denna tryckknapp ser ut att ligga på klenspänningssidan som ska hållas borta från starkströmssidan. Så det krävs en helt separat strömbrytare till den.
 
Hmmm, strömställarens x-plintar är kopplade till L-plinten alltså? Om jag kopplar drivarens två trådar till x-plinten på ovansidan och korresponderande plint på undersidan så får jag 230V över PUSH på drivaren, som den inte ska ha, korrekt? Med andra ord så är alla strömställarens övre plintar matade med samma 230V-kabel som finns (från Maxi-drivern)?
 
Nja, X-plintarna är överkopplingsplintar, dessa har ingen förbindelse internt.
Används för att skarva två trådar oberoende av brytaren, tex skyddsjord och nolla till ett vägguttag under en brytare.

Däremot så delar alla utgångar, "pilar", från brytaren samma matning, (L).

Precis som Bo säger så får inte Xerolight-driverns styrkrets kopplas ihop med matning. Ska vara en helt egen brytare, isolerad ifrån matningsspänningen.

Enklaste sättet att lösa ditt problem är nog att byta ut Xerolight-drivern till en Jolly Maxi :)
Eller montera ett mellanrelä, men det är nästan överkurs.. ;p
 
Så tråkigt. Får bli en Jolly Pro eller vad jag hittade som vill ha samma typ av i koppling som Maxin, men är billigare, är bara tre lampor att driva...

Om man använder synkkabel, styrs endast ljusstyrkan då? Kommer lamporna på dimmer 2 lysa när jag trycker på dimmer 1's knapp på brytaren, eller måste jag slå på lamporna på dimmer 2 med korresponderande knapp på brytaren oavsett läget på dimmer 1?
 
Om synkkabel ska användas på jolly så ska PUSH-ingången endast användas på den första drivern.
Resterande drivers styrs enbart med hjälp av synkkabeln, både på/av samt ljusstyrka.
 
Då behöver jag med andra ord en tvåknappsbrytare vid användande av två synkade drivers? Den andra knappen kommer att användas till en konventionell 230V-armatur.
 
Stämmer bra :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.