Vi planerar att bygga en Smålandsvilla och var helt inne på att välja en svart färg på fasaden tills vår försäljare informerade oss om att SMV friskriver sig från allt ansvar för panelen på huset (krokig fasad, sprucken panel, ränder som uppstår vid torkning). Detta ska vara på grund av att temperaturen på ett svart hus blir så mycket högre än på andra kulörer.:mad:

Min fråga gäller alltså fasaden, hur mycket sanning ligger det i detta? Finns det något där ute som har hört om problem med fasaden på svarta hus? :confused:

Tar vi en stor risk om vi ändå väljer att måla det svart? Vi hade verkligen fastnat för det och tror att det skulle vara jättefint mot skogen där vi ska bygga.

OBS! Smålandsvillan målar fasaden inomhus och det levereras med målad fasad.
 
Kul att frågan kommer upp. Vi ska också bygga ett hus i skogen och vi ska ha slät stående panel i olika bredder och det ska målas svart. har varit kontakt med demmidekk och enligt dom är det inga problem med svart färg vid nybyggt hus. blir mellan 60-65 grader och ett rött ligger runt 40. han sa även att värmen gör attt bakterier och mögel inte biter på matrialet pga den höga temperaturen.

Vi ska köra svart!
 
Det där med bakterier och mögel låter ju bra :) Men det SMV säger är att färgen i sig ska inte vara något problem utan det är fasaden som inte klarar av den höga temperaturen... Men vad jag vet så finns det ingen annan husleverantör som inte tillåter svart, har googlat efter problemet och inte hittat något där heller.

Förresten så måste jag säga att din fasad låter otroligt snygg!
 
Det är likadant om man vill ha en ytterdörr i svart. De flesta tillverkare frånskriver garantin om man väljer svart.
 
Hemmakatten
Är det heltäckande färg som avses? I annat fall kan man lasera. Vi har ett i princip svart hus, men det är målat med lasyr. Sedan finns det ju täcklasyr också.
 
Ja, vi hade tänkt oss heltäckande färg. Tror du att det är skillnad om det är lasyr eller heltäckande?! Det vore ju intressant om någon visste om det påverkade.
 
Det är klart att det påverkar, svart reflekterar ju inte solstrålar vilket vitt och ljusa färger gör.
Men hörni, detta lärde vi oss ju på fysiken redan i högstadiet :)
 
Var och tittade på ett svart hus jag håller på att göra elen i nu i helgen. på 2 veckor har panelen börjat vrida på sig och 3mm glipor har blivit 6mm. jag börjar fundera på andra färger nu. detta hände på solsidan. annars var det inga problem. skulle jag välja svart skulle jag ha någon panel med lock så man inte ser gliporna.
 
Vårt hus byggt -79 hade tidigare en brunlaserad fasad. På södersidan var panelen så pass vriden att jag bytte ut den innan jag sedan målade om hela huset med Beckers Perfekt täcklasyr. Jag kan inte säga att det någonstans har blivit mer vridna plankor än det var innan, det är ju faktiskt ändå en rätt stor skillnad på brunlasyr och Svart täcklasyr. Det har nu gått över ett år och vi är toknöjda med vårt val av färg till huset.
 
murak
Jag väcker en gammal tråd då jag är väldigt nyfiken på om TS skaffade svart panel och hur det gått i så fall? Vi funderar på att bygga en smålandsvillan villa Västervik med liggande svart panel på en skogstomt, därav min nyfikenhet :)

Tack på förhand!

villa-vastervik.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hemmakatten
Kan svara på hur det gått för vårt hus där fasaden är från 2006. Vi laserade vårt hus. Innan panelen sattes upp så strök vi alla bror med grundolja, sedan ett läger med ofärgad lasyr och sedan ett läger med färgad lasyr. Dvs 3 lager innan panelen sattes upp. När panelen sätt på huset laserade vi en gång till.

Nu, 7 år senare, är panelen och färgen fortfarande lika fina förutom på en liten fasad-del som ligger i rakt söderläge 2 meter från sjön. Där har resten lagat lite och vi kommer att borsta lite och måla på ett lager innan innan vintern.

Ingen av våra fasadbrödor har vridit sig det allra minsta. Vi har gerade hörn, dvs inga knutbrädor, och de har också klarat sig mycket bra.

För mig låter det som om företaget använder sig av dåligt och/eller för klent virke.

Ett tips vad gäller färg är att blanda i vitt, lite gult och en gnutta rött. Då får man en "mjukare" svart färg som inte är så skarp.
 
  • Gilla
Dekker
  • Laddar…
Inga problem med vår svarta fasad heller ännu.

145mm z-panel som monterades i juni.
 
murak
Stort tack för era snabba svar! Det verkar som det går bra i vissa fall och andra kanske har mer otur. Vi får se hur vi gör. Snyggt är det i alla fall!
 
Hej, vi har en svart fasad på vårt hus som är byggt 2011 och efter snart 2 år så kan vi inte se att det är några förändringar i fasaden, vi har pratat om att måla det vitt, men svart är otroligt snyggt...
 
Vilket NCS-nummer har ni använt? Har hört att om man tar lite gult i, så ser det gråare ut (=något jag vill :). Tar man bara svart kan det bli lite kallt och blått i vårt klimat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.