;D ;D ;D
oki kanske glömde nämna att man inte skulle ha spisen där heller....
Va du ska anmärka Niclas :p
 
Jag skulle noga överväga en öppen planlösning både på tvären och på höjden. Om alla rum är i direkt förbindelse med ett centralt placerat sällsskapsdel med full takhöjd, krävs superdörrar och extra isoleringar för att inte störas av allt buller. En villa skall kunna erbjuda även avkildhet.

Att duka ett stort bord är en absolut fördel av en öppen kök/vardagsrumslösning. Den enda fördelen för mig.

Rymd och luftighet kan skapas med rätt fönsterplacering och rejäla dörröppningar och med många färre kvm än vad man tror! Det är ingen slump att fönster placerades ofta symmetriskt i gamla hus och dörröppningarna i linje med dem. Då kan man se in i ett angränsande rum och rakt ut till naturen. Det är luftigt.

Våra sinnen är också så byggda att vi kan inte uppleva rymden om vi inte har referenspunkter! Dvs för att riktigt uppleva att utrymmen är stora måste det finnas markörer som delar utymmet i mindre delar och skapar punkter attr jämföra med. Det som ligger långt bort kan uppfattas just att ligga långt bort om det finns något annat i nårheten. Vem har inte upplevt att ett rum har blivit mycket större när man har tagit in möblerna!?

Alltså rum som är mindre kan ge samma känsla av rymd som stora enformiga yror.
 
  • Gilla
Drömma
  • Laddar…
Lillbjorn skrev:
Jag skulle noga överväga en öppen planlösning både på tvären och på höjden. Om alla rum är i direkt förbindelse med ett centralt placerat sällsskapsdel med full takhöjd, krävs superdörrar och extra isoleringar för att inte störas av allt buller. En villa skall kunna erbjuda även avkildhet.
Lillbjörn, jag måste fråga. Säger du inte emot dig själv redan i första stycket och även längre ner i ditt inlägg? Eller är det jag som inte förstår vad du menar?
 
Robert_Maria skrev:
[quote author=Lillbjorn link=1137616360/0#16 date=1138642177]Jag skulle noga överväga en öppen planlösning både på tvären och på höjden. Om alla rum är i direkt förbindelse med ett centralt placerat sällsskapsdel med full takhöjd, krävs superdörrar och extra isoleringar för att inte störas av allt buller. En villa skall kunna erbjuda även avkildhet.
Lillbjörn, jag måste fråga. Säger du inte emot dig själv redan i första stycket och även längre ner i ditt inlägg? Eller är det jag som inte förstår vad du menar?[/quote]

;DSåg jag inte själv...! Jag är i bråk med mig själv!! Första meningen är såklart FEL. Jag är MOT alttför öppna lösningar... Så är det att vara invandrare och ha svenska som andra språk.... :-[
 
Då fattar till och med jag.... ;D

 
Hade öppen planlösning i några år så jag förstår i alla fall det där om buller :). Kan man titta på TV när diskmaskinen är igång, köksfläkten i full fart, mickron susar, kaffemaskinen bubblar och ugnsfläkten går? Kanske inte allt på samma gång men det fanns ofta tillfällen då man fick höja TV ljudet på grund av all skrammel i köket. Man hörde inte vad som sagts i vardagsrummet när man var i köksdelen och tvärtom .... så rösten höjdes också för att bli hörd.... irriterande!
Vi byggde om och satte in en skjutdörr för att få mera lugn och ro. Jag upplevde det som en klar förbättring.
Sen flyttade vi till ett gammalt hus där man kan inte ens äta i köket ( finns matsal bredvid) och det kändes inte som någon bra lösning ..... under första 2 dagar ;D.
Mitt lilla kök kan stängas med en svängdörr och vi har det lugnare vid matbordet liksom i resten av huset. Det är den bästa planlösningen jag har någonsin provat på :). Den är lite udda och gammaldags och man inte ens tänker i den riktning idag. Jag trivs i detta hus där jag slipper bo i en köksmiljö oavsett hur väldesignad och påkostad den är ;).
Alla  har vi ju högst individuella behov och man ska  prova sej fram vilken planlösning man trivs bäst med.
Det har jag gjort ;)
gaia
 
Dagens öppna planlösningar är en reaktion mot slutna planlösningar som inte funkar. Därmed inte sagt att en vidöppen planlösning funkar bättre.

Historiskt sett är den öppna planlösningen ett, mer eller mindre spontant, återerövrande av den svenska köksstugan.  Den slutna planlösningen är nämligen en ganska ny uppfinning i bostadshusets historia.  Slutna planlösningar har alltid den svagheten att de slutna rummen är specialiserade till ENDAST det ena eller andra exakt förutsedda behovet.  När behovet förändras, upphör eller överhuvudtaget inte finns blir en sluten planlösning ett fängelse för hela huset.

Detta faktum har arkitekter attackerat på olika sätt:

1.  Generella planlösningar. Man avgränsar relativt jämnstora rum, som var för sig kan användas till FLERA funktioner.
2.  Kollektiva lösningar. Man bygger hus i kvarter med gemensamma byggnader som tar över det privata husets mer sällan använda funktioner (gästhus och festvåning).
3.  Flexibla lösningar.  Man bygger mellanväggar som är flyttbara och löstagbara.
4.  Flerzonslösningar. Man bygger hus med flera "zoner" helt eller delvis skilda från varandra.  Typ två hus på samma tomt för generationsboende,  uthyrning eller för mer eller tillfälliga behov av arbetsrum och hobbylokaler.
5.  Slit-och-slänglösningar.  Man bygger hus som aldrig varit tänkta att överleva sig själva.  När stället ska utnyttjas av ny generation boende "återvinner" man det gamla och bygger nytt...
 
För att komma runt problemet med att ha eller inte ha en öppen planlösning så finns det ju alla upptänkliga varianter att tillgå. Jag håller med föregående talare om att de vidöppna planlösningarna är en reaktion mot de tidigare för små utrymmena.

Tidigare i tråden har det också skrivits om att vidöppna planlösningar meför störande ljud från sådant man kan påverka men också från sådant som måste få låta, en diskmaskin, en elvisp eller annat.

En enkel lösning är att gå tillbaka till de stora kökens tid. Ett kök som innehåller både "produktions"- och konsumtionsdel. Vi har valt att göra så. Mot vardagsrummet har vi en skjutdörr, både för att kunna stänga på grund av ljud och os men också för att det kan vara skönt att bara stänga om elendet efter middagen när man har gäster. Mot hallen har vi en stor öppning och även där kommer det att vara en skjut dörr för att kunna stänga om man skulle vilja det.
 
Jag har läst någonstans, tror det var här på Bygga Hus, att man ska tänka efter vilka hus man trivts i. De flesta har väl bott eller i alla fall vistats i flera hus i olika stilar. Var har det känts bäst?

Själv fullkomligt älskar jag snedtak (som så många här ondgör sig över!). Det är ju så mysigt :). Och ganska många av mina bästa år har jag tillbringat i små hus med lågt i tak (2 meter!). Så jag tycker 2:40 är riktigt högt och 2:60 är offentlig lokal för mig!

Vad gäller öppen planlösning så har jag varit helt emot; självklart ska man kunna stänga mellan alla rum! Men faktiskt har jag ändrat åsikt något där och kan tänka mig en halvöppen lösning mellan kök och vardagsrum, under förutsättning att det finns ett TV-rum på övervåningen!
 
Om man vill komma runt en del av problemen med öppen planlösning, så kan man köra lite funkis; glasrutor inne. Förekom i en del lägenheter in på 50-talet, ca 90 cm trä/masinit sedan en glasruta.

Framför allt tycker jag man ska välja en planlösning som går att ändra med rimliga åtgärder. Typ att ett öppet trapphus går att stänga till osv.
 
Älskar öppen planlösning och känner mig lätt lite instängd i annat hus. Men det är ju en smakfråga. Jag tycker om möjligheten det ger att vara i kontakt med andra familjemedlemmar trots att vi gör olika saker, tex laga mat medans barnen leker och mannen tittar tv. (Okej - erkänner: mannen lagar mat och jag slöar i soffan)

Vi bygger öppen planlösning och jag är även uppvuxen med öppen planlösning. Har aldrig reflekterat över att det skulle vara lyhört. Vad gäller tv så har vi det även i ett rum som är mer ostört.
 
Har tidigare bott i ett hus med öppen planlösning mellan tex vardagsrum och kök.
Detta var jättemysigt i början, men tröttnade på det efter några år.
Ljudet från diskmaskinen och spisfläkten, slammer från grytor och bestick,
massor av disk efter en god middag med vänner osv.
Allt detta i köket blev en del av vardagsrummet, där det var tänkt att sitta och slappa efter denna goa middag. Men vem kan slappa med denna enorma trave disk mitt framför ögonen, eller med diskmaskinens buller?
Nej, tröttnade ganska snart på denna planlösning och försökte frenetiskt komma på en bra lösning till att skärma av med en vägg emellan.
Detta hann aldrig bli av då vi valde att sälja för att leta efter något större.
(Blev lite trångbodda på 109kvm när tredje barnet föddes).

Nu har vi 6 rok. på 142kvm. Ett mycket välplanerat hus utan "öppen" planlösning.
Har i stället valt att skapa rymd genom att ta bort dörrar och bredda dörröppningar.
Håller oss till ljusa och neutrala färger, mycket vitt och jordfärger.
Få dagsljuset att mötas från olika delar i huset, detta skapar både ljus och luftighet.
Håller mig i skinnet för att inte övermöblera, då det bara får det att kännas trångt och rörigt. Hellre få och stora möbler än många och små.
Bra med förvaring är A och O.

Tror oxå att dagens moderna planlösninger är ett svar på tidigare "slutna" planlösningar.
Men allt är ju inte svart eller vitt, det finns ju faktiskt en ganska stor gråskala däremellan. Det går absolut att skapa både ljus och rymd utan dessa "öppna planlösningar för den som inte vill ha det.

// Fia
 
Jag har upplevt både öppna planlösningar som funkat bra och de som funkat sämre. Det finns många faktorer och många har också nämnts, men ett genomgående drag vad gäller de hus jag tycker inte riktigt har funkat har varit att de är lite mindre hus.

Ögat uppfattar öppna ytor som betydligt mindre än slutna, vilket är anledningen till att ett hus kan kännas mycket större inuti än utanpå. Och när jag ser en nygjord husgrund utan hus på, tycker jag alltid att den ser pytteliten ut

I en del små nybyggda hus med öppen planlösning jag varit på visningar i har huset visserligen känts luftigt, men samtidigt extremt litet. När man från en punkt kan se 3 eller till och med 4 av husets väggar får hjärnan mycket lättare att förstå hur litet huset faktiskt är. När man ser väggar och vet att mer hus finns bakom väggen så luras man att tro att man inte är instängd i en liten sardinburk.

Speciellt ett hus jag var på visning på kändes otroligt litet. Direkt från entrén kunde jag se igenom nästan hela huset, inklusive bort till bortre hörnet av det nedsänkta vardasrummet. Detta kändes inte alls bra.

Därför skulle jag rekommendera att man inte gör planlösningen allt för öppen ifall man inte har en ordentligt stor boyta. Man kan nog lyckas bra om man har öppet i en del av huset, men ser till att det finns rum intill väggarna, så att man fortfarande upplever att man är i en liten del av huset, och att man inte är i nästan hela huset.
 
Bygger du nytt? I så fall behvöver man nog inte oroa sig så mycket för ljudvolymen idag. De flesta nya diskmaskiner och fläktar går att få väldigt tysta.

För att kompromissa lite kan man ju tänka sig en öppen planlösning, fast i vinkel. På det viset kan man se från köket in i vardagsrummet och tvärt om. Man kan också ha ett större bord (t.ex. med iläggsskiva) när man har många gäster. Då fortsätter bordet så att säga in i en del av vardagsrummet. Till vardags kan man använda ett lite mindre bord.

Jag tycker själv att det är trevligare när man har gäster att de kan hålla till runt spisen också så att man inte blir isolerad med spisen eller disken. Dessutom vill jag kunna ha ett stort bord för ett stort gäng vänner och deras barn utan att behöva förflytta dukning och mat till ett annat rum. Det känns överflödigt att ha två "matrum".
 
¨kan bara skriva min lilla åsikt :)

Vi har ett stort kök och ett matrum i anslutning till det.... helt underbart...finns inget bättre... :D
För att få lite rymd i huset (ett gammalt) så gjorde vi ett stort runt hål i väggen... så nu ser vi vardagsrummet.. så det känns lite lagom med rymd å öppenhet... När vi har vänner så e det så skönt att lämna allt å bara gå undan till vardagsrummet utan att behöva se disken...

sen kan jag hålla med i tidigare inlägg,när der gäller öppen planlösning, har själv 4 barn... jag kan bara tänka mig 4 ungar springer omkring eller kollar på tv... en annan sitter kanske å fikar i köket... så har man inga väggar som håller nere ljudnivån..... Huuuuuaaaa.... ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.