F
Bagarn skrev:
Hej,

Gräsmattor kan vara härliga eller förfärliga och grannens är alltid grönare, eller hur ?

Jag är dock grannen i detta fall och har fått många frågor från nyfikna / avundsjuka grannar om hur jag sköter min "golfbana". När jag ibland förklarar för nya bekanta i närområdet var jag bor så svarar de ofta spontant "aha, det är ni med den fina gräsmattan va ? "

Det här är mina tips.

Det finns inga genvägar. En bra gräsmatta kräver arbete både i anläggande och löpande skötsel men det har du väl redan förstått. Jag har sett en del nybyggda hus med jättefina gräsmattor och tänkt "ja, ja - första året är lätt, vi får väl se hur den ser ut om ett par tre år". Och mycket riktigt, ofta har deras gräsmatta tappat rejält efter en tid pga dåligt underhåll.

Nyanläggning: Tag reda på vad du har för jord egentligen att bygga på. Är det som i ditt fall lerjord bör du både luckra upp den ( jordfräsa ) och blanda i grus 4-10 mm och se till att detta kommer ned en bit. Om du öser på fin sand på lerjorden kommer du med tiden att få en svål hård som ett betonggolv . Och det gillar inte gräset att växa i. Det bästa för både lerjordar och sandjordar är ett få ned ordentligt med mull ( barkmull eller egen kompost). Själv har jag byggt upp med massor av löv, grenar mm. och sedan lagt på grus , sand och bra matjord. Matjorden bör vara 15cm. Detta har sedan fått ligga till sig över vintern och sedan har jag jämnat till med jordvält, lagt på ytterligare lite matjord och jobbat ned ordentligt med NPK grundgödsling. Sedan har jag jämnat till igen med jordvält innan den svarta jorden besås med frön och den spännande väntan på små späda gröna strån som sakteliga kommer upp tar vid.

Som gräsfröblandning är som nämts Extra Green den klart bästa. Möjligen kan du blanda den med Lord Nelsons Royal vilken också är mycket bra, men Extra Green är ngt bättre. Weibulls golf green är dyr och gör inte rätta för namnet. Gräset blir väldigt mjukt och känsligt, lite mossigt rentav. Det är inte det gräs golfbanor heller använder. Men var inte dumsnål när du väljer gräsfrö. Ett stort misstag är att få i rajgräs och annat skräp som bildar fula tuvor i mattan. Var medveten om att de bästa fröerna också har längst groningstid. Men jag lovar, det kommer och blir sedan bara bättre och bättre.

Löpande underhåll: ( som jag gör det i alla fall - Stockholm)

April: Vertikalskär för att få syre till gräsrötterna och även delar dessa vilket ger bra skjuts för tillväxt och täthet. Räfsa bort dött gräs. Fyll ut ojämnheter med topdressing och kogödsel. Bättringså med nya gräsfrön ( Extra Green). Ut med gödsel och antimossmedel i form av Mossa F ( kombimedel).

Maj: Kanske lite mera kogödsel och topdressing på ojämna ställen. Inte för mycket bara, då riskerar du att kväva gräset.

Juni: På en etablerad gräsmatta kan du behöva ogräsbekämpa och gödsla med ett kombimedel. Jag kör Stroller kombi. Men var försiktig, ta inte fär mycket och var noga med att sprida jämt samt att det sker i samband med regn. Stor risk annars att det bränner sönder gräset, speciellt på nyanlagt gräs. I brist på regn - vattna ! Jag ser nu också till att vattna ut levande mikroorganismer, nematoder. Det ser ut som ishavsrom. De små rackarnas uppdrag är att förgöra de skadliga pingborrlarverna som ofta finns i jorden, i alla fall hos mig, och där käkar upp gräsrötterna med döda fläckar som resultat.

Juli: Fullgödselmedel och / eller mera kombimedel mot ogräs vid behov. Medel med magnesium gör mattan mörkare grön om du gillar det.

Augusti - September: Dags att dra ned på gödslingen efter hand och speciellt kväve. Det finns speciellt höstgödsel som får gräset att somna in bra för god övervintring och med kraft kvar för en bra start till våren.

Genomgående skötselregler för hela sommarsäsongen:

Vattning, klippning och gödsling är mycket viktigt och gör hela skillnaden mellan en riktigt fin paradgräsmatta och en medioker villagräsmatta. Klipp ofta och aldrig mer än 1/3 av gräsets längd. För mig innebär det 1-3 gånger i veckan beroende på månad. Många gör bondemisstaget att klippa för sällan och mycket vilket blir mer av ett skördejordbruk som lämnar kvar en brun stubbåker - usch. Gräsmattor är hungriga och behöver mycket näring. Bland gärna lite olika grejer och ge mycket hellre ofta och lite istället för tvärtom. För mycket gödsel kan bränna mattan, den orkar heller inte ta upp så mycket på en gång och därmed åker näring ut i dagvattenbrunnar för att bidra till övergödning i sjöar och hav. Vattna skall du däremot göra mycket på samma gång och mer sällan. Viktigt att vattnet går ned djupt i marken , då följer rötterna med och växer på djupet. Annars kommer rötterna ligga kvar för grunt i ytskiktet och därmed blir gräsmattan mer känslig för torka.

Gräsklippare: Detta är också viktigt.Själv har jag 5 stycken. Min fru tycker det är lite onödigt :) Ja, och det har hon väl rätt i. Den jag kör mest med och som passar vår kuperade tomt på 1200 kvm i olika etager etc. är en elektrisk Flymo med 33cm klippbredd. Fördelen med denna är att utan hjul så kommer man nära buskar och träd. Den går att svepa runt som en dammsugare. Snyggt också att slippa hjulspår. Viktigt att bladet är skarpt och ger bra snitt i grässtråna, slipas ofta. Annars slås stråna av, blir fransiga och bruna i änden - inte snyggt. Lyxklipparen är en engelsk motordriven cylinderkippare. Den står dock för närvarande stilla. Men den klipper extremt lågt och förutsätter då att grässvålem är jämn som ett parkettgolv. Annars kalklipper den ev. uppskjutande ojämnheter.

Klippningsteknik: Nu, om inte förr, börjar nog vissa att det blir löjligt pedantiskt. Men jag klipper faktiskt min matta dubbelt. Det vill säga först på ena ledden i jämna rader för att sedan gå en gång till rakt på tvären, 90 grader. Gör det skillnad ? You bet ! Har man en gång gjort detta och sett resultatet är det sedan svårt att låta bli. Jag kör dessutom tre olika kipphöjder för olika gräspartier i min trädgård. Ungefär som på golfbanan alltså. Det är en kortklippt del, ca 5-10mm ( green) största delen (fairway) klipps på 30mm och sen finns det ruffpartier på 5-7 cm.

Mycket jobb alltså. Är det värt det? Tja, har man väl börjat och fått upp en riktigt fin gräsmatta så tar det emot att sluta och dra ned på skötseln. Gör du det så märks det både tydligt och snabbt. Men att ha en tät, jämn, smaragdgrön och ogräsfri gräsmatta är i alla fall en lyx jag njuter oerhört mycket av och tänker fortsätta göra så länge jag orkar :)


Lycka till !

// Bagarn

Gammal tråd och gammalt inlägg men det kräver bildbevis......
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.