7 662 läst · 17 svar
8k läst
17 svar
Fälla träd nu för att elda med i vinter.
Sida 1 av 2
Hej.
Jag undrar om det är för sent att ta ner några björkar nu för att elda med i vinter?
Kommer att fälla och klyva upp direkt för att sedan ligga på tork under tak utomhus.
Är det för sent för att hinna få det torrt?
MVH Jimmy
Jag undrar om det är för sent att ta ner några björkar nu för att elda med i vinter?
Kommer att fälla och klyva upp direkt för att sedan ligga på tork under tak utomhus.
Är det för sent för att hinna få det torrt?
MVH Jimmy
På tok för sent! Hade du gjort det i våras hade det gått, men nu kommer du bara få sura grannar när du ryker ner dom samt att du inte får ut nån bra effekt ur veden när den är sur, går åt mycket energi till att torka veden, samt att du riskerar att få tjära och därefter skorstensbrand.
Det bästa är att fälla träden på vintern när det är som minst vätska i dom och sen kapa, klyva och stapla på våren.
Det bästa är att fälla träden på vintern när det är som minst vätska i dom och sen kapa, klyva och stapla på våren.
Redigerat:
Björkar bör fällas på senvintern när de är som torrast, inte nu när de är fulla med sav. Fäller man på vårvintern och klyver upp det samt förvarar veden rätt kan man elda redan nästa vinter. Helst bör veden få torka två somrar.
Den behöver ligga klyvd! Om du fällt träden i våras, kapat och klyvt och låtit lega staplat hela denna sommaren så klarar du dig nog! Jag gjorde så förra året och när jag mätte fukthalten så var den ca 15% vilket är ok.
Det är för sent, om du nu inte sen klyver dom till max 1-2 cm breda bitar och torkar dom snabbt och väl, t.ex. luftigt inomhus.Jimpa88 skrev:
Det korta svaret, nej du är för sent ute. Klyv, stapla upp för torkning och elda nästa vinter istället.
Det är nog lite sent för att få ok ved att elda med i vinter. Däremot om du fällt i maj/juni och sedan låtit träden ligga okvistade tills löven vissnat, så brukar det bli helt ok att elda med till vintern. Jag kallar det för att syrafälla, vet inte om det kallas nåt annat egentligen.