I min nuvarande bostad då har jag installerat en diskmaskin från början, och då hade vi en fackman hemma eftersom ledningar till avlopp och el behövde dras fram och så.
Jag ska nu flytta och den bostaden jag ska flytta till har redan en diskmaskin som är installerad och har fungerat, men den fungerar inte nu för den har låst sig såatt alla lamporna lyser och luckan går inte att öppna, drar man ur elen till den går luckan fortfarnde inte att öppna. Vi har därför införskaffat oss en ny diskamaskin.

Min fråga är nu måste jag anlita fackman även bara föratt byta ut en diskmaskin eller får jag göra det själv?
 
Det får du göra själv. Förutsätter då att den ansluts med stickpropp, men det finns väl inga diskmaskiner med fast anslutning som säljs till privatpersoner.

Om du med "bostad" menar en bostadsrätt, så kan de ha specialregler angående ingrepp i vvs. Kolla med din förening.

Annars är det inget som hindrar.
 
Diskamskinen är ansluten med vanlig stickpropp och har två slangar till avloppet. Ja det är bostadsrätt. Och det är väl knappast ett ingrepp om man bara byter diskmaskin? Ingrepp räknas väl som att installera en ny från scratch?
Jag tänker mer försäkringsmässigt, för när vi nyinstallerade diskmaskinen så hade vi fackman bara för att inte få strul med försäkringen om det skulle bli nåt fel i elen eller avloppet.
Me nu tänker jag litegranna att det är ju bara slangar som skruvas in och ur eftersom själva installationen är ju gjord..
 
I en Brf kan man hamna i en lite konstig situation eftersom föreningens försäkring ibland föreskriver att alla VVS-arbeten är utförda av fackmän. Jag har dock svårt att se hur föreningen ska kunna påtvinga detta på sina medlemmar.
 
Ja ett sådant har vi tänkt köpa för det fanns det inte på den nuvarande diskmaskinen. Vilket besiktningsmannen också anmärkte på och sa att vi bör införskaffa. De slangar som finns på diskmaskinen är en grå som är en slang(inte studerat den så noga) Och en till grå slang med en fyrkantig plastpyl på som det i toppen sitter metallprylar i. Som du hör så är jag inte så hajj på detta med eget hus;)
 
Jag rekommenderar även att köpa och installera vattenfels larm typ dropstop 600, finns på CO för en 3-4 hundringar, väl värt i brf i min mening då du med ett läckage kan orsaka stora skador även på stomme och andra br i föreningen.
 
Om du bara byter ut maskinen och använder de gamla anslutningarna så kan det inte räknas som ett ingrepp. Jag tänkte mer om du skulle sätta en ny anslutning på ett befintligt rör eller så.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.