Hej!
Till och börja med, jag är helt ny här :)
Är en grabb på 16år som älskar att meka med elektronik, tekniska lösningar och designa/inreda villan :)

Ska renovera badrummet, till total lyx.
Har flera års erfarenhet av att handla på nätet, vet precis vart man ska handla för att få bäst priser. Därför jag nu kan unna huset lite finare detaljer men som ändå inte svider på kontot.

Ska börja med att riva ner taket för att sätta spottar, ja då är frågan från mig till er: vilka led lampor kan jag ha? Kommer länka olika alternativ som ni gärna får skjuta feedback på.

Vet att man ska ip44 över duschen, annars ip21. Men läste här någonstans att har man över 225cm i takhöjd går det bra med i stort sett vad som helst, bara dom är skyddade (glas/plast).
Har just nu 256cm i takhöjd. Med rätt ledlampor borde jag väll hamna runt 250cm? Kan jag då välja rätt fritt av urvalet lampor?

Första alternativet http://m.dhgate.com/product/3w-dimmable-led-down-light-led-ceiling-lamp/142339416.html#

Skulle dom funka att använda? Måste ärligt talat säga det, men har inte riktigt fattat hur dom ska kopplas, vad jag hittils förstått är att dom har medföljande "driver" som man kopplar direkt till 230v sladden? Då blir det ett himla dragandes av 230v sladdar innanför taket..? Är Jag ute och cyklar?

Andra alternativet http://m.dhgate.com/product/5w-acrylics-white-led-ceiling-down-light/159027061.html

Vill helst ha alternativ 2 då jag kommer satsa mycket på rostfritt och glas, skulle vara häftigt med dessa då. Eller vad tycker ni? Är inte dessa bättre skyddade också? Tänkte på akrylplastkåpan.

Ström är redan draget, sitter en lampa i taket nu. Tänkte byta ut strömbrytaren mot en dimmer.

Hoppas jag inte låter jobbig, och att ni inte stör er på min ålder. Är rätt så händig, vill framförallt lära mig. Jag vet at det ffinns en gräns för alla, om denna infaller tillkallar jag självklart en elektriker!

Mvh Sebastian
 
Akrylmodellen ser verkligen snygg ut. 1x5w borde ge ett bra ljus.

Båda armaturerna kopplas mot 230v och med låga spotburkar behöver inte taket sänkas mycket. Från dimmern dras alltså nolla och tändtråd i en slinga till varje burk/armatur.
 
  • Gilla
UngFixare
  • Laddar…
Behöver jag skyddsburkar över fast det är ledlampor? Tänkte mer för att led inte blir särskilt varma, ligger väll runt 50grader?

Kan man inte dimmra med bara fasen? Det är bara fas som är dragen just nu. Hade inte tänkt kakla om, så vill inte riva upp väggen bara för dra kabel... Fast ström kan jag ta från hallen eller vardagsrummet. Bara då att man ska lösa kabeldragning snyggt.

Jo, gillar också starkt akrylmodellen, känns lite exklusivare på något sätt, något jag aldrig innan hade sett. För den andra typen kan man ju sätta i andra rum.
 
Redigerat:
Har du gipstak ovanför och ingen isolering går det bra utan burkar.
 
Fasen går in i dimmern och efter dimmern kallas den tändtråd. Tändtråden kopplas in på L i drivenheten och nollan till N. Nollan finns redan uppe vid lamputtaget.

Viktigt att tänka på är att inga dosor och kopplingspunkter får byggas in.
 
Jo tandtråd (vit) och fas (brun) har jag koll på.
Jord och nolla är redan draget upp i taket, men det är endast fasen som går förbi vid strömbrytaren. Om man nu måste ha nolla vid dimmern får jag ta nolla från närliggande rum och försöka dra. Antagligen får en elektriker göra det, ska ändå kalla hit en vid ett senare tillfälle :)

Hur menar du att inga dosor får byggas in? Tänkte köra med infällda dimmrar i kaklet. Och lamporna sätter jag direkt på gipset. Blir det att montera en Kopplingsdosa innanför taket och dra så pass många kablar jag behöver för varje armatur? Om jag nu ska ha upp 10st, då blir det ju 10st kablar från kopplingsdosan (230v) som går till varje ledarmaturs "drivare".?
 
Dimmer behöver ingen nolla utan den går direkt till lampan (som idag).

Det jag menade är ifall du har en takdosa idag och sänker taket kommer du inte längre åt den kopplingspunkten. Det är inte bra.

Däremot får du koppla drivenheterna och lägga brevid LED armaturen i taket. Dessa kan man få ned igenom hålet igen och blir således inte inbyggda.
 
  • Gilla
Patrik_Hed
  • Laddar…
Du kan dra 230 matningen i en slinga från drivare till drivare (om drivaren har plats för dubbla kablar.
 
PAF skrev:
Du kan dra 230 matningen i en slinga från drivare till drivare (om drivaren har plats för dubbla kablar.

Smart! Tack! Det löste ett av dom större bekymmrerna :) Man kan ju klämma in dubbla kablar i en sockerbit eller topphatt.

Kablarna kommer jag nog åt, dom är dragna längsides och inte direkt uppifrån, innanför taket alltså.

Då är det ju inga som helst problem att plugga in en dimmer. Bara byta ut nuvarande dubbel-strömbrytare och ta upp lite av kaklet för att sätta dit 2st nya armaturer :)

Lamporna säljs i paket om 10, så då åker så många som får plats upp i taket. Det är vad jag förstått bara att riva ner nuvarande tak, sätta ditt nya reglar förslagsvis ett par cm på med nya gipsskivor, måla - done? Kan ju inte va särskilt svårt.
 
Har du en Kron (dubbelbrytare) så tänder den antagligen även ovanför handfatet. Det bästa är att sätta dit en dubbelram med en brytare för ljus ovan handfat och dimmer till tak. Enklast placeras dimmern i dosan och brytaren ovan, under eller vid sidan. Med hjälp av en låg förhöjningsram och tvåfacksram.

Det krävs igentligen behörighet för att byta till dimmer.
 
Snygg design och verkar enligt specifikationerna fungera till ändamålet. Däremot är det omöjligt att veta ifall det verkligen fungerar utan fladder i ljuset eller liknande.

Prismässigt känns det värt att prova. Fungerar det inte mot LED armaturerna i badrummet lär den fungera någon annanstans. Tänk på att det däremot är dumt att blanda ljuskällor så koppla den bara mot takarmaturerna.
 
  • Gilla
UngFixare
  • Laddar…
Behöver dessa lampor något "inbyggnadsdjup"? Alltså" free space" över högsta topp på lampan.
T.ex halogen behöver ju runt 10cm fritt ovanför.

Eftersom det är led borde dom ju inte bli märkvärdigt varma.. Kan man tycka.

Den stora funderingen är för att jag kommit på en galet snygg lösning som gör att jag inte behöver sänka taket. Dock behöver kylflänsen på lamporna ligga precis intill gipsskivorna i taket, vill då inte att det blir för varmt och tar eld i taket. Men gips ska ju vara brandskyddat?
 
Svårt att avgöra men de bör kunna placeras ganska nära gipstaket. Med tanke på de väl tilltagna kylflänsarna bör det vara lite mellanrum så att värmen kan transporteras bort. Sitter de kloss an är det i princip bara ytterkanten som kan släppa värmen.
 
  • Gilla
UngFixare
  • Laddar…
Stort tack för all hjälp PAF! Underlättar väldigt mycket att få sina frågor besvarade :)

Mvh Sebastian
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.