Vi värmer vårt hus med ved och vi har ett styrsystem som gör att vi kan ha det svalare nattetid och när vi inte är hemma. Systemet styrs av en utegivare.
Vi har mestadels gamla radiatorventiler av mässing från 1940-talet. De går svårligen att rubba.
Men vi behöver balansera om värmen i huset, vissa rum är för varma, andra i svalaste laget. Så vi funderar på att byta ventilerna. Eller borde vi kanske renovera dem?
Om man installerar termostatventiler motverkar de då den andra generella styrningen av värmen? En engergirådgivare har inte kunnat ge klart besked på den här punkten. Tacksam för synpunkter här på forumet.
 
Eftersom systemet styrs av utegivare kommer inte termostaterna att störa denna reglering. Termostatventiler brukar i allmänhet funka väldigt bra tillsammans med vedeldning.
 
Hade du värmepump vore svaret enkelt - byt ut styrsytemet med utegivare till ett system med innegivare.
Vid vedeldning vill du inte ha helöppna elementventiler och styra temperaturen inne mha. innegivare som ger lägsta möjliga framledningstemperatur.
För att få bra skiktning i acktanken vill du tvärtom ha lågt flöde, hög framledningstemperatur och låg returtemperatur.
Vanliga termostatventiler är inte så billiga som de borde. Faktiskt brukar Honeywell programmerbara termostatventiler säljas till nästan samma pris de gånger som Lidl har dem som lockpris för att få gubbar att besöka affären. Går att ordna dag- och nattsänkning i varje rum för sig så det slår vanlig primitiv termostatstyrning med hästlängder.
 
Sök efter "injustering av radiatorsystem" & "TA" så kommer du hitta en bra handbok som förklarar hur allt funkar.
Ang. det med hög kontra låg framledning så har det ingen betydelse för skiktningen om värmesystemet är rätt injusterat (egen empirisk erfarenhet). Ditt system är troligen avsett för 80-60C, men med de överdimensionerade raddar som brukade sättas in så klarar det sig säkert alldeles utmärkt på typ 55-45C.
Läs boken, det är nyttigt!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.