Nu pratar vi alltså inom ramen för snickeri. Ponera att man ska bygga delar av ett hus alternativt en hel lägenhet. Vilka verktyg behöver man och vad går allt på?

Har idag basen d.v.s tumstock, borrmaskin, slagborrmaskin, bits, några borrar,

Vad rekommenderar ni att man köper saker på nätet? OBS att verktygen måste fungera bra och inte vara svårarbetade då jag inte är någon byggexpert, tacksam för synpunkter :)
 
Vad ska göra och vilka material huset/lägenheten är gjorda av styr verktygen. Förr klarade man sig med yxa hammare fogsvans stämjärn vattenpass. Murslev kanske vore bra. Numera har vi fått motoriserade verktyg mer eller mindre nödvändiga

Protte
 
Hmm..
Med Sladd, Utan sladd, ska du såga, slipa eller borra.....ta ett segment i taget och "bestäm" vad/vilken maskin du vill ha/behöver till just det....tex Slipa= excenterslip, den skulle klara det mest akuta, sen såga= Tigersåg...osv osv..sen fyller du på efterhand behovet uppkommer alt hitta priser som tilltalar.....


Läs även:

http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/216500-forsta-huset-skaffa-bra-verktyg.html

http://www.byggahus.se/forum/verkty...089-vilka-ar-dina-3-4-viktigaste-verktyg.html

http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/208250-bygger-hus-behover-verktyg.html

http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/196999-obligatoriska-verktyg-husagare.html

http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/62856-vilka-verktyg.html och läs Daniels eminenta svar som inlägg #2
 
Redigerat:
Du behöver en skruvdragare 14-18V med dubbla ackar och snabbladdare och en cirkelsåg som går på skena. Båda dessa måste vara av yrkeskvalitet. Nu skriker nog en del att 10.8 voltsmaskinerna räcker men skall du renovera ett helt hus och bara har en maskin tror jag 14-18 volt är bättre som första maskin. Och se till att köpa en eller två skenor till sågen, de sparar mycket tid när du skall kapa.

Om du skall borra i betong måste du ha en borrhammare men går bra med Biltema om det bara är ett fåtal hål, annars blå Bosch eller beg Hilti på Tradera..

Fogsvans och stämjärn av yrkeskvalitet. Blå Bosch sticksåg, finns beg på Tradera. Multiverktyg kan vara allt mellan lyx och absolut nödvändigt, beror på. Kap/ger likadant, beror på men skall du gera mycket socklar och foder behöver du en. Räcker med en Metabo KGS 216 på Bauhaus för 1500 på rea.

Sedan ett par vattenpass av bra kvalitet typ Hultafors. En dyr laser är bra om du har råd. Dyra lasrar är noggranna och syns i dagsljus till skillnad från billiga lasrar. Men som sagt en laser är inte det första man köper. Sedan är en laseravståndsmätare en gudagåva.

Räkna med 10-20 tusen beroende på hur mycket du köper och hur mycket du hittar begagnat. Men satsa först på skruvdragare och cirkelsåg med skens av toppkvalitet, dessa verktyg har du livet ut.

/Anders
 
En skruvdragare är väl en förslitningsprodukt som behövs bytas ut minst vart 5e år.:cool:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.