Är inte själv inblandad i denna soppan, utan har bara läst om det i lokalblaskan, men tycker ändå det är ett såpass intressant bygglov att de va värt att sprida vidare här för diskussion.

Snabb summering;
Tomas köper en svårbebyggd tomt. Ritar in sitt hus, med justeringar och avvikelser från detaljplanen tillsammans med kommunen. Bygglovshandläggaren godkänner bygglovet med motivering att det är så liten avvikelse.
Huset byggs upp under två års tid, när huset sen väl är färdigt väljer en granne att överklaga bygglovet då huset blivit för högt.
Kommunen menar på att det är en liten avvikelse, men grannen väljer att dra vidare överklagan till länstyrelsen, som går på grannens linje och UPPHÄVER bygglovet. Detta när huset redan är färdigbyggt (med ett då godkänt bygglov).
Nu står alltså fastighetsägaren med ett stort hus, byggt med korrekt bygglov, som nu helt saknar bygglov...

http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.1795577-hade-bygglov-huset-anda-olagligt
http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.1876774-huset-kan-raddas-med-sankt-tak
http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.2223131-rattstvist-om-upphavt-bygglov

Komiska i soppan är väl att grannen som överklagade bygglovet själv satt med svartbyggen på tomten.. :)
 
Citat från den sista artikeln från idag:
"I januari lämnade Tomas Beno in ett förslag på ombyggnad av huset. Efter ett halvår utan svar har han nu tröttnat."

Och stadsarkitekten kontrar:
"Men stadsarkitekt Daniel Holdenmark säger till TTELA att man jobbar med ärendet."

Ja j***ar vad verkar jobba hårt!
Och handlingarna är hemligstämplade.
Sicken rutten affär!

Jag undrar förresten vem som blir störd av det höga huset,
som jag i och för sig tycker är vräkigt och rätt oproportionerligt med det stora taket.

Kul att den klagande själv hade en svartbyggd utbyggnad på sitt hus.

Stå på dig Tomas B!
 
Det är egentligen inte så konstigt att bygglovet upphävs då detaljplanen självklart ska följas. Det finns flera rättsfall om vad som kan anses vara en "liten" avvikelse. Tidningen berättar troligen inte alla detaljer i historien, men det verkar helt enkelt vara en bygglovshandläggare som gjorde en felaktig bedömning.

Syrran bor i en liten kommun där det är en stor omsättning på oerfarna tjänstemän. Det gör att det är stor skillnad i vad kommunen anser vara "mindre avvikelser" från detaljplan olika år. Det finns klantigt folk överallt.
 
De grannarna lär inte ha kräftskivor tillsammans iallafall...
 
  • Gilla
Globetrot
  • Laddar…
Vilhelm K skrev:
Det är egentligen inte så konstigt att bygglovet upphävs då detaljplanen självklart ska följas.
Jo, jag skulle nog vilja säga att det är rätt konstigt att det upphävs, framförallt sex år efter huset är färdigbyggt.
Det är klart att detaljplanen ska följas, men i detta fallet har ju en bygglovshandläggaren godkänt avvikelserna. Möjligt att handläggaren gjort fel här, men är det verkligen rimligt att det sen ska drabba en privatperson?
(I någon av artiklarna framkommer det visserligen att kommunen insett sitt misstag, och är beredda att kompensera...)
Men vi som privatpersoner måste väl kunna lita på att de av myndigheter och kommuner utsedda personer faktiskt vet hur de ska göra sitt jobb?
 
  • Gilla
woodchuck och 1 till
  • Laddar…
mikael_thn skrev:
Men vi som privatpersoner måste väl kunna lita på att de av myndigheter och kommuner utsedda personer faktiskt vet hur de ska göra sitt jobb?
Min åsikt är att man (tyvärr) aldrig bör anta att tjänstemän på kommunen vet hur de ska göra sitt jobb. Nu för tiden har de dessutom inte längre något större informationsövertag då vi enkelt själva kan kolla upp t.ex. hur man korrekt beräknar byggnadshöjd på boverket.se. Bara för att man har utbildat sig till något betyder det inte att man kan sköta sina arbetsuppgifter.
Visst är det tråkigt för husägaren, men tänk även på att det här troligen är något som har skett under gamla PBL (där man har 10 år på sig att överklaga). Nu för tiden är det annorlunda.
Jag får även lite halvdåliga vibbar av att det inte anges några exakta siffror eller detaljer i artikeln angående hur mycket avvikelsen för byggnadshöjden är. Det är aldrig så solklart som tidningarna utmålar det som.
 
mikael_thn skrev:
Men vi som privatpersoner måste väl kunna lita på att de av myndigheter och kommuner utsedda personer faktiskt vet hur de ska göra sitt jobb?
I denna utopi skulle man inte behöva ha möjlighet att överklaga någon myndighets beslut.

Lyckligtvis har någon klok person insett att så inte är fallet, och gett medborgarna rätt att försöka ändra på fattade beslut.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Det är klart att man ska kunna överklaga beslut från myndigheter, men i de fall där det medför kostnader för privatpersonerna så måste myndigheterna vara beredda att gå in och kompensera för sina misstag.
Nu har ju iof kommunen i detta fallet redan medgivit det..
 
Om man får ett godkänt bygglov så är det väl bäst att söka om det flera gånger, minst tre tycker jag, då kan dem väl ändå inte ta fel beslut??

Helt fel allting med bygglov.
 
Jag kan även tycka att det är lite märkligt att man som granne vill jävlas med nya grannen istället för att prata med varandra. Det finns folk till allt.
 
  • Gilla
Globetrot
  • Laddar…
Vilhelm K skrev:
Visst är det tråkigt för husägaren, men tänk även på att det här troligen är något som har skett under gamla PBL (där man har 10 år på sig att överklaga). Nu för tiden är det annorlunda.
Blev nyfiken. Vad gäller idag?
 
swebichon skrev:
Blev nyfiken. Vad gäller idag?
Den stora skillnaden är att bygglov "vinner laga kraft", och inte kan överklagas långt efter beslutet är kungjort.

Citat från
https://villaagarna.se/Global/Dokum...laner_lantmateri/Plan- och bygglagen 2011.pdf

Laga kraft
Nytt med 2011-års plan- och bygglag är att ett beslut om lov kan vinna laga kraft. Tidigare skedde detta endast om ett bygglov blev överklagat och därför avgjordes i någon rättsinstans. Nu kan ett beslut om lov genom att det kungörs i Post- och Inrikes Tidningar, vinna laga kraft om det inte överklagas.
Tiden för ett överklagande av lovbeslut börjar räknas från den dag som infaller en vecka efter kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar. Det innebär att de som inte har delgivits beslutet har fyra veckor på sig att överklaga från dagen för kungörelsen. De som delges beslutet har tre veckor på sig från den dag de tagit del av beslutet.
 
Okej, tack för bra förklaring.
 
Tror inte detta är klart ännu....kommunen vill nog inte bli ersättningsskyldiga för att ha lämnat bygglov.....tror nog kommunen överklagar länsstyrelsens beslut till högre instans....
 
Oj, oj vilken härva. Kan bara tycka synd om killen. Snyggt hus också, säkert inte billigt att bygga. Nu skall han lägga ner ÅR på att driva processer. Inte avis.

edit: man kan ju tycka att grannen hade kunnat gå dit för flera år sedan o pratat med killen. Känns otroligt ojusst av en granne att ödelägga en persons liv på detta sättet. Det fanns säkert ritningar o info denna kunde få ta del av i början av projektet.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.