Vi kommer snart påbörja diskussioner om att ta över en del av en släktgård. LRF har värderat för två år sen från foton(!) och gjort en i vårt och ägarnas tycke för hög värdering. I detta finns många problem. Ägarna köpte loss den för den dyra värderingen och har således lån på det. Så det känns som man vill göra välgjorda och genomtänkta bud med tusen saker i åtanke. Vem utöver LRF kan värderingar på landet väl?
Vilka besiktningar kan och bör vi göra? Vem utför dem?
Tidigare har jag frågat i forumet hur vi tar in projektofferter som på ett ungefär kan visa vad som behövs till renoveringen.

Tips? Tankar? Idéer?
Tacksam för er goda erfarenhet och kunskap!
 
Det finn flera kunniga aktörer på marknaden som kan värdera en jordbruksfastighet.
Vänd er till flera är ett bra tips. Areal fastighetsförmedling är en. Landshypotek utför också värderingar. Kontakta LRF i gen. Det bästa är om värderaren kan komma och se fastigheten med egna ögon.
Finns det skog är det bar att ha en färsk skogsbruksplan innan värderingen beställs. Värderaren kommer garanterat att fråga efter den.
Att fastigheten värderades högt för två år sedan kan bero på att t.ex. skogsvärdet var högre då.
Tänk också igenom hur ni skall lösa problemen med gemensamt ägande. Skall det gå bra måste man vara överens om allt. Är man inte det är det bättre att vara ensam ägare.
Lycka till med förvärvet.
 
Vad innebär "del" av släktgård?
Hus med vanlig tomt?
Andra hus? Ladugård? Stall?
åkermark?
Skog?
 
Antar att ni även tänker ta lån / ta över lån. Då är det viktigt att den som värderar även är "godkänd" av banken.
 
Valter, tack för goda förslag. Värderingen bröt ut skog och alla fastigheter för sig så det var just fastigheterna jag menade. Den/de vi vill köpa är värderade till ca en miljon var. Grannen rakt över vägen (som dock bor lite nära vägen och har mindre trädgård) har försökt sälja sitt hus i tre år. Utgångspriset är nu 345'. Inga bud! Våra skulle dock absolut gå sälja för 700 minst, men en milj är mycket. Särskilt om vi råds köpa båda boningshusen på trädgården.

Zixten, hur mkt vi ska ta över nu behöver vi rådgivning för, samt väga för och nackdelar. Att ställa sig med en hel gård med skog till känns stort så tankar finns kring att bara köpa loss fastigheterna. Vilket i sin tur betyder betala dyra pengar för ngn att dra linje gm gården.

Ninja, vi vill nog teckna helt egna lån och ha en egen värdering men man vill ju inte lämna föräldrar med skulder kvar. Rådgivning behövs!! =).
 
Är fortfarande mycket nyfiken på vilka besiktningar ni rekommenderar? Den som anticimex gör, räcker den??
 
Ninja, vi vill nog teckna helt egna lån och ha en egen värdering men man vill ju inte lämna föräldrar med skulder kvar. Rådgivning behövs!! =).[/QUOTE]

Är det bundna lån som dom har så är det klokast att ta över dom.
 
Nimajneb, på vilket sätt är det klokast?
 
Ska lånen lösas i förtid av dina föräldrar så måste dom betala in den ränta som kvarstår på lån fram tills dess att dom löper ut.
tex 5 års ränta till 3% för ett miljonlån ->150.000 att hosta upp.
 
Ok! Tack
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.