Jag har en bakugn som jag skulle vilja få funktionsduglig, men jag undrar om det finns något jag kan göra själv innan jag ringer sotaren.

Det är alltså ett spjäll som sitter fast i den där kroken på bilden, men spjället går inte öppna. Kan en sotare normalt fixa detta från andra hållet så det går att öppna? Har det rasat ned saker i skorstenen så det är därför den inte går öppna?

Var tar röken vägen när man eldar i en sån här bakugn? Skall alla rök upp i spjället? Vad har det där fyrkantiga hålet för funktion som sitter ovanför ugnen? Det brukar sitta en tegelsten där som är lös.


Tacksam för svar.
 
  • PIC_0333.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • PIC_0334.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är inte ovanligt att det ramlar ned gammal bruk och sot som gör att spjället sitter pall. Rensa knacka, dammsug om möjligt det hela.

Sotarern är normalt inte hantverkare, han fixar (normalt) inte att mura om ett spjäll eller dylikt åt dig. Däremot kanske sotarmästaren kan vara duktig på att förklara hur din ugn fungerar, dvs hur rökgaserna är tänkta att flöda och vad som är viktigt att tänka på vid användning. Dessutom måste ju eldstäder registreras i sotningsregistret (anmälan till kommunen, om inte den finns sedan tidigare) och då är det också sotaren du hamnar hos till slut.

I de flesta bakugnar av liknande karaktär som jag stött på går det ingen rökkanal alls från själva eld/bakutrymmet utan rökgaserna ska komma framåt och uppåt på "utsidan" av valvet och sedan fångas upp i en murad kåpa och vidare till en rökkanal. Utanför valvet står oftast då en skyddslucka.
 
Tack för informationen.
Jo, jag förstår att detta inte är sotarens jobb att fixa, så därför tänkte jag fixa själv..
Är det en murare jag ska ringa för att få hjälp med att fixa spjället och eventuellt andra saker?
Är det bättre att ringa murare först, eller ska man ta dit sotare först som kanske dömer ut hela rasket på en gång?
Om man ska rensa spjället, ska det då inte göras från ovansidan, dvs fr skorstenen? Jag kan nämligen inte rucka på spjället. Spjället ska tryckas uppåt med den där staven men en krok på men det händer inget när man trycker. Jag törs inte krypa upp med huvudet under kåpan och trycka med handen.

Tack för förklaringen av hur röken går, jo det är en murad kåpa ovanför som inte är med på bild så jag antar röken ska upp där då i spjället. Inte heller hålet där tegelstenen låg verkar ha någon rökutgång. Bakutrymmet har ingen rökutgång.
 
Obs. Det är skillnad på sotare och sotare. Har ett gammalt torp och den lokala sotaren (ung) vände i dörren när han såg den gamla murstocken med bakugn, vedspis och rörspis. "Detta är inte fackmannamässigt utfört" sa han flera gånger.-Va?, sa jag. - Det har fungerat i typ 150 år, jag vill bara att du kollar att allt är som det skall. Det ville han inte och gick sin väg. Dvs det hela följde inte "Byggnorm 2013" eller vad nu nyutbildade sotare lär sig på sotarhögskolan. :)

För att få mer kunskap om bakugnar: försök få tag på en gammal, lokal sotare som vet vad det handlar om. Kanske har ni även lokala hantverkare med specialitet på gamla skorstenar och liknande. Här i Västergötland finns t.ex. en firma som är specialiserad på just renovering och bygge av gamla skorstenar, murstockar mm. Kanske finns det någon liknande i Jämtland?

Slutligen. Kanske finns det en lokal hembygdsförening med någon medlem som är speciellt intresserad av bakugnar.
 
  • Gilla
Stefanhakansson73
  • Laddar…
Hej!
Jag antar att du har en bakugn av norrländsk typ. Då har du troligen en rökutgång inne i ugnen som
kommer fram i hålet ovanför öppningen. Hålet hålls öppet när börjar elda i ugnen eftersom det underlättar lufttillförseln och det då brinner lättare. När elden tagit sig sätter man dit stenen och då tvingas röken fram under "gimmane", dvs den nedsänkta framkanten av valvet. Under bakningen hålls
hålet stängt eftersom det går åt betydligt mindre ved och att man med hålet öppet eldar för kråkorna.
Är du säker på att du inte kan ta bort spjället? Det har inget med ugnens funktion att göra utan är endast till för hindra saker att komma ner genom skorstenen. Du vågar säkert klättra upp skorstenen och handgripligen angripa spjället. Du blir bara lite skitig.

karln
 
  • Gilla
Kurtivan
  • Laddar…
Hej, tack för hjälp.
Jag fick upp spjället till slut, det tog ca 2h av knackande med sopborsten och det rasade ned ca 10 liter jord och kvistar, fjädrar etc.
Jag hittar dock inget hål i själva ugnen så jag antar röken ska upp i spjället.

Törs jag provelda lite och se vad som händer eller måste jag ta dit sotare först tycker ni?

Jag känner inte till någon hantverkare med intresse i skorstenar och liknande. Det kanske finns och jag ska försöka googla fram det. Dessvärre så är det få hantverkare som har någon hemsida.
 
Ett par tidningssidor är nog riskfritt att elda. Då ser du vart röken tar vägen. På din beskrivning låter det som att det har stått oanvänt under många år. Det kan på den tiden hända saker med skorstenen som gör det farligt att elda. Det är därför man i det läget skall låta sotaren gå igenom pipan.

Hur gammalt är huset? De flesta bakugnar jag sett har haft en egen pipa i skorstenen samt en ugnslucka. Den enda jag minns att jag sett som inte hade det var från 1700-talet.
 
Hej!

Jag tror du kan provelda med tidningspapper och lite granris. Kolla dock först att skorstenspipan
är öppen, annars ryker det in. När du börjar elda ska röken komma ut genom hålet ovanför
öppningen och när du stänger hålet med stenen ska röken komma fram i överkant på ugnsöppningen.
Om detta sker fungerar ugnen. Då är bara att sotarn blir nöjd.

Lycka till

karln
 
Tack för svar.

Jag vet inte hur gammalt huset är, kanske 1800-tal? Ugnen står i ett litet timrat hus på gården som är just bagarstuga och det finns många redskap kvar där för tunnbrödsbak. Enligt min pappa så bakade farmor bröd där 1950, sen har inte ugnen använts.

Skorstenen ser fin ut från utsidan, och nog är det öppet för jag kan ju se upp i himlen när jag tittar upp i spjället. Tyvärr är skorstenen så hög så när man står på taknocken kan man inte se över den och kolla ned. Jag vet inte hur en sotare skulle bära sig åt? Jag ska ta en bild på utsidan vid tillfälle.
 
Hej!

Sotarn är intresserad av om ugnen och skorstenen är tät. Han täpper till, skapar övertryck
och och kollar om rök pyser ut någonstans. Om rökkanalen är öppen tycker jag du ska provelda.

Lycka till!

karln
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.