Hej,

Som lite okunnig i ämnet undrar jag om någon har koll på taxeringsvärde. Är aningens spekulant på ett mindre hus. Huset ligger i ett villakvarter med både nya och gamla hus. Säljaren äger även tomten brevid som är tom, i bra läge och avstyckad. De vill sälja även denna.

frågan gäller om man kan anta att taxeringsvärdet på den bebyggda tomten är ungefär lika stor som den obebyggda? 272000 är taxv. på den bebyggda tomten(hus ej medräknat). Är lite sugen på att köpa även den tomma tomten. Är taxeringsvärdet vägledande när man lägger ett bud? Humm..

MVH
 
Hemmakatten
Man kan nog inte generellt säga att taxeringsvärdena följer marknadsvärdet. Men trots det så finns det en viss logik bakom.

Alla fastigheter är indelade i värdeområden av Skatteverket. Ett värdeområde kan bestå av en stadsdel eller ett avgränsat husområde. Inom värdeområdet så sätts ett grundvärde för alla tomter. Det värdet speglar genomsnittstomtens storlek och värde. Tax.värdet ska vara 75% av marknadsvärdet 2 hela skatteår tillbaka. Dvs. tax.värdet i dag på en tomt avspegar värdet den 1 januari 2011.

Men om man har en fastighet vars tomtarea är större eller mindre än genomsnittsfastigheten i värdeområdet så gös vissa justeringar uppåt eller nedåt. Minskat tax.värde kan bero på mindre tomt, en kraftledning som går för nära, 3/4 av tomten är prickmark och får inte bebyggas osv. En justering uppåt i tax.värde kan ske om tomten är större än normaltomten, har sjöutsikt, sjötomt mm. Tax.värdet för tomten kan dock enbart bli en viss summa högre. Det innebär att om man t.ex. har en sjötomt som är 5ggr större än normaltomten kommer man att få ett tax.värde som inte på långa vägar speglar marknadsvärdet.

En bebyggd tomt eller en tomt med planerad trädgård och indraget VA har generellt högre tax.värde än en tomt utan VA och enbart bestående av skog/ängsmark.

Ett tips är att gå in på hemnet eller bolia för att se vad liknande fastigheter gått för. Det ger mer vägledning än enbart taxeringsvärdet.
 
Tack så mycket för din tid och ett mycket bra svar!
 
Jag har ett exempel där den ena, obebyggda, tomten har fått nedsatt taxeringsvärde med 26.000 kr, från 194.000 till 168.000, på grund av att "Trädgårdsanläggning saknas helt". Detta är 2012 års taxering.

Tomterna gränsar till varandra och är i övrigt likvärdiga, utom att storleken skiljer en del.
Förutom att den ena alltså är bebyggd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.