Jag och min sambo har hamnat i diskussionen enplans kontra 1,5 plans beträffande för och nackdelar.
Det 1,5 plans vi tittat på är ca 95 kvm på nedre plan och ca 45 på övre (det är fulltakhöjd i en del, därav så få kvadra på övre våningen)
Vi har tänkt ha två sovrum, toalett(liten) och klädskrubb/arbetsvrå på övervåningen och resten på nedervåningen (v-rum, kök, ett sovrum, badrum, tvättstuga, bastu)
Hur har ni andra tänkt då ni valt. Vad är för och nackdelarna anser ni??
 
Hej vi har valt ett en-plans hus på 141kvm. Vi har resonerat så att vi kommer att bo där tills dom bär ut oss i kistor ;) och om vi nu blir utburna innan dess så tror vi att ett en-plans hus är mer lättsålt i vårat område. Men smaken är som baken! Ta det som passar erat behov (och tomtens). Hoppas ni som vi hittar erat drömhus. Ha en bra dag. Malin
 
Kan inte tänka mig ett hus utan trappa!!! Tänk vad skönt att ha de sociala delarna av huset på nedervåningen (kök, vardagsrum, matsal osv) och sedan sovrummen på övervåningen. När man har middagar eller fester hemma och någon vill gå och lägga sig tidigare är det bara att gå en trappa upp. Tror att man blir mindre störd då. Övervåningen blir liksom lite mer privat. Sedan har jag även fått för mig att det är lite billigare att bygga t ex 150 kvm i 2 plan (1½) istället för i 1 plan. Men allt är väl som vanligt en smaksak!
 
När barnen var små var det toppen med deras rum på övervåningen = mindre leksaker i vardagsrum och kök. Nu när våra barn är tonåringar och vi inser att de inte bor kvar här i evigheter valde vi enplans i vinkel när vi byggde nytt. Vi såg framför oss en övervåning där vi inte skulle vara alls om några år. Även i ett enplans går det att placera rummen så det blir en sovdel och en vardagsdel eller en barndel och en vuxendel.
 
Det är precis så vi har gjort ! vi "vuxna " har en del och barna har en del. Sen är det planerat så att när barna flyttar hemmifrån kan med lätthet flytta lite väggar och få ett större vardagsrum och ändå ha plats med gästrum och arbetsrum. Malin
 
Vi valde också ett enplans på 150 kvm. Vi har en "barndel" i ena änden med 3 sovrum. Sen har vi vårt sovrum helt på andra sidan.

Jag kan dock se charmen med 1.5 plan också. Inget är väl i sig bättre än det andra, bara mer passande beroende på smak och ev. andra faktorer (typ handikapp och så).
 
En sak som man nog skall ta i beaktande är att enplanshus är dyrare att bygga per kvadratmeter än ett 1½ plans hus eftersom man behöver en större grundyta till ett enplanshus.
 
Vi valde också ett enplanshus på ca 140kvm och orsaken var att slippa springa i trappor och istället ha en planering som gjorde att vi fick med de ytor vi ville. Vi har också delat utrymme med en vuxen och en barndel.

Men visst diskuterade även vi 1 1/2 planare - men vi var rörande överens frun och jag. Barnen var de som ivrigast förespråkade 1 1/2 plan för att man då skulle vi kunna ha balkong och det är så mysigt.

Även etagehus var med på en hörna i diskussionen - mest för att det såg så häftigt ut och var i funkisstil.
 
Vi bor i ett två plans hus idag med en son på 9mån. Alla leksaker mm är därnere i köket/vardagsrummet, iom att han vill vara med oss. Vi ska bygga nytt och då blir det ett enplanshus på 135kvm. ska bli så skönt å slippa trapporna.

Fördelar som vi ser det med enplanshus:
1. Barnen kan leka i sina rum, men även ha kontakt/närhet med oss vuxna.
2. ... och vi har kontakt/närhet till barnen.
3. Leksakerna är i deras rum, istället för ute i vardagsrummet...
4. Tvätten blir inte kvar i tvättstugan på nedreplan för att ingen orkar bära upp den och sortera på övervåningen. Nu är allt på samma plan.
5. Om man inte gilla rså mycket tomt, så blir tomten en aningens mindre med ett enplanshus.

Nackdelar med enplans:
1. Tar upp större yta på tomten.
2. Är lite dyrare att bygga per kvm.
3. Lite svårare att placera på en kuperad tomt.
4. Kan innebära mycket sprägning då ett tvåplanshus tar upp mindre yta och är lite mer lättplacerad.

Annat att tänka på:
1. Entren är viktig. Är det en långsmal tomt eller en bredtomt? Långsmal = entren vid kortsidan kanske fungerar bäst då, medans en bredare tomt kanske kräver entren på annat sätt...
2. Placering av carport/garage?
3. Hur stor kan den då vara?

Lite tankar från en som snart ska flytta in i ett enplanshus där tomten är långsmal och nästintill platt! ska blir så skönt!


/ Fredrik
 
Vi bor nu i enplans (med källare) och drömmer om en övervåning. När barnen blir lite äldre är det ett måste med egen avdelning för dem och deras vänner.Tro mig, vi är ständigt invaderade av horder av unga tonårsgäng. Kul, men trångt och ont om vuxet privatliv! :)
Vi har 5 barn och åtminstone de tre största kommer att ha övervåningen som sina domäner, med eget allrum osv. Ska bli sååå skönt med 2 våningar! Däremot vill vi ha två hela våningar, inte 1 1/2-plan då snedväggarna är ngt jag skulle reta mig på i längden, dessutom blir ett 2-plans ljusare.
 
Jag har svårt att tro att barnens leksaker stannar i deras rum om man har ett enplanshus ;). Vi bor i 1½-plans och det är leksaker överallt!

Jag skulle tro att barnen vill vara där de vuxna är även i ett enplanshus, så sitter man inte i deras rum hela dagarna så har man i alla fall deras saker i kök och vardagsrum! Eller?
 
Ella skrev:
Jag har svårt att tro att barnens leksaker stannar i deras rum om man har ett enplanshus ;). Vi bor i 1½-plans och det är leksaker överallt!

Jag skulle tro att barnen vill vara där de vuxna är även i ett enplanshus, så sitter man inte i deras rum hela dagarna så har man i alla fall deras saker i kök och vardagsrum! Eller?
Det kan jag hålla med om, att leksaker fortfarande komemr att finnas överallt. Men det blir etydligt lättare att få barnen att leka i deras rum med det mesta...

Men det får vi se hur det går med det ;)
 
birgi skrev:
Vi bor nu i enplans (med källare) och drömmer om en övervåning. När barnen blir lite äldre är det ett måste med egen avdelning för dem och deras vänner.Tro mig, vi är ständigt invaderade av horder av unga tonårsgäng. Kul, men trångt och ont om vuxet privatliv!  :)
Vi föredrar flera plan av samma anledning. Har nu tre + källare. vilket är överkurs. Det blir betydligt TYSTARE i huset (även med 2 eller 1½ plan). De vuxna kan diskutera ivrigt och barnen lyssna på sin favoritmusik. Jag har studerat och kunnat ha den avskildhet som det kräver fast alla andra har varit hemma (4 barn). Och inte att förakta de lugna intima stunderna...

Väldigt få upplever att barnkammaren förblir det lekrum som var avsett oavsett planlösning. Endast sovrummet på drygt 20 kvm har varit stor nog för att barnen har velat stanna där och leka. Kojor byggs på bastulavarna, under styrketräningsbänken, i kallvinden, i trappan. Jobbigare är allt annat som vandrar (mat, dryckor, disk, smutstvätt, ren tvätt, returtidningar...) och man måste hela tiden bära med sig någonting.

Oavsett vilken planlösning är det viktigast att planera husets funktioner efter egna behov och vanor. Viktigare än antalet våningar ser jag frågor som rör flöden och samvaro/avskildhet i huset:

1. Hur rör vi oss i huset, vilka ytor krävs för att inte trängas, hur kan jag undvika onödiga omvägar

2. Hur placerar vi husets funktioner för att undvika onödig spring? T.ex.

hur hanteras tvätten (uppsamling av smutstvätt, hantering av ren tvätt): vilka sträckor måste tvätten vandra

hur hanteras maten: vilka sträckor vandrar maten från bilen via kylen via matlagningen till matbordet och vidare avfallet till uppsamlingsplatserna

hur skapas kontakten mellan ute och inne.

3. Vilka samlingsplatser behövs. Hur skapas dem med hänsyn till flöden?

4. Vilket behov av avskildhet finns? Det gäller både den rumsliga, men även ljudmässiga. (Varning för öppna planlösningar och två våningar höga vardagsrum!)


Men även det trista: vad har jag pengar för...


 
Jag tycker att 1-plans är tystare. Om man tar exemplet med tonåringar och musik så är ju risken ganska stor att man i ett 2-plans hus hamnar just över/under något av barnens rum.
I ett välplanerat 1-plans där föräldrarnas sovrum ligger på andra sidan huset så är det tystare.

Jag har bott i båda hus-typerna och det är iaf hur jag har upplevt det.
 
Vid planering av 1-planare så bör man nog betänka allrumsbehovet för barnen när ungdomsgängen vill ha någonstans att hänga.
Vi valde en 1½-a med 4 sovrum och allrum uppe (3 barn, 98 kvm uppe) för var sitt rum + arb.rum/datorrum + tvrum för att vi ska kunna flytta ner och ändå ha ett vardagsrum och sovrum att vara i.
Vi vill inte sitta i vårt sovrum för att barnen ska vilja tillbringa tid hos oss, samtidigt vill vi hellre att de är hos oss istället för att hänga på stan eller hos någon som vi inte känner... typ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.