Har du värmepump som också bereder tappvarmvatten borde du strunta i solvärme.
Annars kan man säga ca 75 liter lagringsvolym per kvadratmeter solfångare.
 
Näe, den går helt på elpatron nu.
Inget tips på någon specifik modell och styrning som är bra?
 
Går inte att lagra mycket energi i en beredare som redan ligger på ca 60 grader skaffa en tank med slinga och koppla in den före beredaren då kan du nyttja solen hela året.
 
Den skulle gå att använda men löser inte problemet vilket är att du vill ju ha varmt vatten även om inte solen skiner och då bör du hålla ganska hög temp i tanken. Har man redan hög temp i tanken finns det inte så bra möjligheter för solen att lagra energin och dessutom ger solpanelerna mindre effekt om dom jobbar mot hög temperatur så skaffa en till tank där solen får varma det den kan eller hoppa över solpanelerna för det kommer tyvärr inte ge mycket.
 
Har ett rör på 10mm i botten som går upp en 10 cm i tanken, i jämnhöjd med slingan för anslutning av solvärmen.
Tog och körde upp en termometer där igår men vet ju inte hur exakt tempen blir men iaf så har den legat och pendlat mellan 10 och 30 grader sedan igår.

Den sitter under doppvärmaren iaf, så håller den så låga temperaturer i botten så borde ju en solvärmare ge lite mer effekt om den ska värma vattnet med den tempen och inte 60 gradigt vatten.


Sedan att tanken i sig skulle behövt vara större för att klara en dag eller två utan sol är ju en annan femma.

Finns det 500L tankar som har ena sidan max 65 cm och sedan lite bredare.
 
Det du vill göra kommer att fungera utmärkt, men du skall ha detta paket: http://www.sfinxsolar.com/index.php?id_product=21&controller=product

jag har en 300l OSO-beredare med solslinga och patron och patronen värmer övre halvan och solslingan den nedre pga skiktning. Det är byggt så och fungerar.

Sfinx är dessutom en mycket bra leverantör.

/per
 
Klart det kommer att fungera men hur många kwh spar det per år ?
 
För min del är det ungefär halva kosten för tappvatten. I stort sett allt på sommarn mellan maj-sep.
 
Låter ju riktigt bra om solen klarar hålla tempen över 60 grader hela sommaren så inte elpatron behöver hjälpa till med så lite vatten volym. Man brukar räkna med att en familj förbrukar vv för ca 5000 kwh per år så då spar du ca 2500 kwh jämfört med elpatron om du inte har vp alltså borde röra sig om ca 3000 kr i årlig besparing.
 
Har du det paketet som du länkar till?
Den panelen jag länkar till ska enligt dom ha lite högre årsutbyte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.