Hej!

Funderar på att köpa hus från 50-talet. Är lite tveksam till värmesystemet dock. Det är en kombipanna med en tillsatt Pelletsbrännare. Kombipannan är från -76 och pelletsbrännaren från 2007.

Enligt uppgift från energideklarationen ska nuvarande ägare inte ha använt pelletsbrännaren utan bara kört på vattenburen värme via kombipannan..

Min fråga är varför använder man inte pelletsbrännaren som skulle få ner antalet kwh drastiskt. Nu använder huset 30 000 kwh per år (134 kvm + 74 kvm källare)

Min andra fråga är hur en kombipanna fungerar, om man skulle använda på både el och pellets.

Min tredje fråga är vad som händer om pannan lägger av helt. Blir hela huset utan värme då? Vad finns för reservalternativ att värma huset medan pannan byts ut (som jag antar tar några dagar minst)

Komipannan verkar vara av fabrikatet Egor TE-71 och Pelletsbrännaren av märket Viking bio

Tacksam för all hjälp i frågorna ovanför. Är helt okunnig om detta. Vet inte ens hur kombipanna fungerar. :)

Mvh Micke
 
Ja, det verkar konstigt att de inte eldat med pellets. De kanske inte orkade engagera sig i det eller så kanske det är något fel på brännaren.

Om du skulle använda både pellets och el så gör du antagligen så att du kör på pellets, och om pelletsen skulle ta slut eller brännaren sluta fungera så går pannan automatiskt över på el.

Lägger pannan av helt blir huset utan värme. Men med både en pelletsbrännare och elpatron är det nog ändå ganska osannolikt. Jag har kört pelletsbrännare helt utan elpatron i ett antal år nu och det funkar finfint.
 
Skulle pannan lägga av helt mitt i vintern så skaffar du lämpligen några billiga direktverkande elradiatorer eller värmefläktar som du ställer här och var på golvet tills pannan är åtgärdad. För övrigt instämmer jag i vad Thomasx skriver.
 
Ok. Tack för snabba svar.

Om pannan skulle lägga av är det på grund av att elpatron eller pelletsbrännaren slutar fungera? Eller Finns det fler orsaker och i sådana fall vilka? Vad kostar det att byta panna?

Vh Micke
 
Ingen fara om du har både elpatron och brännare. Att man inte eldat med pellets beror troligen på krånglig brännare.
Med en modern brännare som har automatisk uraskning och moderna inställningsmöjligheter blir pelletseldandet inget problem..Finns det inga rostangrepp någonstans på pannan och vid infästningen av elpatronerna skulle jag satsa på att behålla pannan men byta brännare.
Ny panna installerad och klar är en kostnad på 60000 eller mer. Går alltså knappast att tjäna in den kostnaden på mindre pelletsförbrukning.
 
Ok. Brännaren är en viking bio från 2007.

Har googlat lite men inte hittat någon bra förklaring/beskrivning av hur system med vattenburen värme med kombipanna och pelletsbrännare fungerar ihop. Vad gör de olika delarana i systemet?

Är helt Lost på detta och undrar om det finns någon som kortfattat kan beskriva systemet.

Hälsningar Micke
 
Kan det vara så att pannan från 76 har så dålig verkningsgrad att det inte är lönt att elda med pelletsbrännaren?
 
Gamla kombipannor fungerar hyggligt med pelletsbrännare. Även om en dedikerad pelletspanna givetvis är bättre funkar det bra även med gammal oljepanna och pelletsbrännare. Pelletsbrännaren har samma funktion som en oljebrännare, som ju pannan konstruerats för. Antagligen finns det någon form av pelletsförråd till pannan. Där fyller du på pellets för en veckas förbrukning eller mer. När brännaren tycker det är för kallt startar den och eldar pellets. Pannan blir varm och varmt vatten pumpas runt i elementen. Eller så startar elpatronen och värmer pannan. Det finns ingen gräns för hur lata en del människor är, att elda el för några tusenlappar i månaden är bekvämare än att se till att ha pellets i förrådet och se till att brännaren går. Om den inte funkar är det säkert inget större fel på den.
 
Inte finns det väl någon särskild elpanna i systemet. Troligast är att det sitter elpatroner i pannan som värmer huset med el. Så vare sig man använder el eller pellets är det pannan som producerar värmen.
Det blir ungefär dubbelt så dyrt att hålla värmen med el som med pellets.
Värmeförluster från pannan får du i båda fallen. Du kan alltså direkt halvera uppvärmningskostnaden genom att elda med pellets.
På sommaren om man bara eldar för varmvatten lönar det sig inte att hålla pellets igång så då brukar man låta elpatronen gå.

På pannan sitter en shuntventil som blandar returen från elementen med varmt pannvatten så att du får lagom temperatur på utgående vatten. En cirkulationspump är också inblandad.
Finns det termostatventiler på värmeelementen så är det allt du behöver. Temperaturen på det utgående vattnet från pannan vid pelletseldning är inte kritisk då temperaturen inne regleras mha. termostatventilerna på elementen.
 
Ok. Tack för bra svar. Sitter cirkulationspumpen i själva pannan? Var förvaras varmvattnet för konsumtion? Såg ingen accumulatortank.. mvh Micke
 
Pumpen sitter sannolikt nära pannan efter shunten. Varmvatten bereds i pannan i slinga eller beredartank.
 
En kombipanna kallas kombipanna just för att den går att värma med flera bränslen. T ex om i ditt fall pellets och el. Tidigare var el och olja vanligt eller el, olja och ved.

Pannan består av en eldstad där pelletsbrännaren sitter och är i övrigt fylld med vatten som värms av pelletsbrännaren eller av de elpatroner som sitter på pannan. Värmeelementen från elpatronerna sitter instuckna i vattnet i pannan. Detta vatten cirkulerar också runt i elementen i huset för att värma det. Värmen (temperauren på vattnet ut från pannan) regleras med en shunt som blandar återkommande svalt vatten med utgående varmt vatten för rätt temperatur till elementen. För att få vattnet att cirkulera sitter det en cirkulationspump som driver runt vattnet genom elementen i huset.

För det varmvatten som används till handfat och dusch sitter vanligtvis en kopparspiral inne i pannan i det vatten som värms av brännaren/elpatronen. Detta vatten har ingen kontakt med det vatten som används för husets uppvärming utan när du öppnar en varmvattenkran kommer nytt kallvatten in i sprialen och värms upp och går sedan ut i kranen.
 
En spontan fråga är hur gamla de nuvarande ägarna är? Om de säljer för att det faller för åldersstrecket så är det kanske inte så konstigt om de struntat i pellets. Det är ju en del mer meck än med el (som är helt underhållsfritt), och om man har betalat av lånen och bara betalar driften så "har man ju pengar över" för att vara bekvämare av sig och slipa krånglet (som inte är så mycket krångel för en ny frisk husägare, skall tilläggas).

Köpte själv ett hus i liknande sits, dvs kördes helt på el i en oljepanna. Fördelen med att du redan har vattenburen värme (dvs "element" med vatten i) är att du har ganska stor flexibilitet vid ev. framtida byte av värmesystem. Men för den närmaste framtiden, om det fungerar nu så är det inga större risker. Pannor i sig håller typiskt ganska länge, äldre öppna expansionskärl har en tendens att rosta sönder så kolla gärna det.

(Och som förklaring till det: Vattnet i din radiatorkrets utvidgar sig när det blir varmt, så för att trycket inte skall bli för högt så måste man kompensera för det. I äldre system så sitter det en öppen tank på vinden, högre än allt annat, där vattnet alltså kan expandera. Det sitter en avluftning/överlopp upp genom taket typiskt, och ibland ett skvallerrör ner till pannrummet där det kommer vatten när man fyllt systemet fullt. Det andra sättet är med ett slutet expansionskärl, typiskt en rund röd cylinder med konvexa ändar. I mitten på den sitter det ett gummimembran med radiatorvattnet på ena sidan och luft på den andra. Eftersom luften kan komprimeras så låter denna också vattnet expandera utan att trycket ökar till farliga nivåer).
 
Tänk på att du inte får ner husets förbrukning för att du kör med pellets. Drar huset 30000 kWh nu, så kommer det att göra det även med pellets. Däremot kostar 1 kWh pellets mindre än 1kWh el.
 
lordi skrev:
Tänk på att du inte får ner husets förbrukning för att du kör med pellets. Drar huset 30000 kWh nu, så kommer det att göra det även med pellets. Däremot kostar 1 kWh pellets mindre än 1kWh el.
Gilla, gilla! 
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.