KnockOnWood skrev:
Det här är min bild av thujor.
Sedan får ni klippa och dona hur mycket ni vill med dem.
Thujor är ändå alltid thujor

[bild]

(Bilden är hårt beskuren för att inte huset skall kunna identifieras)
Den ser ut att vara för glest placerad för att bli en tät häck..
 
Nej, det går inte att klippa ner gamla thujor sådär. De måste toppas i rätt höjd från början. Idegran däremot går fint att klippa ner och börja om från början med.
 
Tiger79 skrev:
Den ser ut att vara för glest placerad för att bli en tät häck..
Det där är nog smaragder planterade som solitärer, så har vi också gjort, kommer att bli riktigt fint när de växer sig stora. :)
 
M
Är det inte ofta så att många blir arga på Thujor eftersom en del planterar dem som än enorm häck istället för att försöka få bygglov (kanske tom nekats) för ett plank/staket mot en granne? Det är ju inte konstigt då om man får en viss negativ syn på växten ;)

Själva planterade vi Thujor som häck för bla insyn då den är vintergrön, samt hålla ute älg och rådjur och annat stort som springer runt här. Att vi numera har mycket fler fåglar är ju en fin bonus.

Thujorna, specielt Brabanten, växer ju typ 10cm per varm månad, så det gäller att hålla efter om du nu börjar beskära! De gillar inte att bli huggna på höjden om den vuxit sig för hög. Vi tänker låta våra växa sig fullstora, vilket lär bli 5-10 meter eller så :D
 
thomasx skrev:
Det där är nog smaragder planterade som solitärer, så har vi också gjort, kommer att bli riktigt fint när de växer sig stora. :)
Det är bara det att de eländiga växterna inte har växt en centimeter på tre år!

Vad vet jag, men de kanske vattnar dem med hormoslyr :surprised:
 
M
Vi planterade våra Thujor med ett tjock lager kogödsel ut blandat 50/50 med planteringsjord ca 5-10cm under rotklumpen. Det verkade ha fungerat super då de växer så det knakar just nu. Vi valde 5-10cm marginal för att skydda rötterna när plantorna var precis nyplanterade.
 
Som många andra har sagt; det beror på. Skötta thujor är jättesnygga. Men även gamla och exemplariskt skötta thujor kan drabbas av soltorka (solvärme + tjäle) på vårarna och dö helt eller delvis. I år t.ex. drabbades många växter häromkring. Man kan skydda dem med skuggväv men det är lite bökigt, i synnerhet när de blivit stora. I söderläge etc. kan det därför vara bättre att välja någon annan växt istället. Liguster blir ju väldigt snyggt formklippt t.ex.
 
Vi har en formklippt thujahäck runt huset, ca 2m hög. Har stått i ca10 år och alltid varit formklippt. Växer inte på höjden längre utan kräver bara en enklare "rakning" när den blivit lite tuffsig på slutet av sommaren. Får bara positiva kommentarer om häcken vilket man knappast läser om thujor på de flesta forum.... Verkar som skötseln dvs att trimma dem är a och o för thujor.

Att den är grön året runt är för mig ett stort plus.

blev riktigt inspirerad av TS bilder, väldigt snyggt!
 
Grannens häck verkar vara en hemlighet (hur och när han klipper :( )

Hur och när gör man så med Thuja?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.