Undrar hur man gör om man ska bygga nytt hus med valmat tak och ha masonit som undertak och sen läkt 45*70 sen pannor. Hur blir det i ytterhörnen i taket där man lägger nock pannor. Masoniten stöter ju kant i kant men man behöver ju lägga någon duk där också som går över.

Om man har Kina vipp i takfoten går det då över huvudtaget ha masonit som undertak då dom säkert är ganska styva.

Känns som att det är det bästa undertaket annars med masonit eftersom pappen förmultnar med tiden. Ska ha glaserade tegel pannor som håller i evigheter så man får ju satsa på bra undertak med
 
Jag tycker ju själv att råspont och papp är en bättre lösning. Masoniten brukar ofta bli böjd med tiden utav fukt vart på många tak där man tar bort masonit och använder råspont och papp istället.
 
Råspont o papp helt klart masonit har man på utedasset = skitundertak:screwy:
 
Redigerat:
  • Gilla
Epkcson
  • Laddar…
Jo visst blir allt bättre med råspont men pappen blir ju kass efter 30 år medans tegel pannor håller minst det dubbla så hur resonerar man då?
Är snickare och har gjort takbyten på gammal hus med svall o papp och pappen var totalt slut på alla tak medans dom som hade masonit o grova läkt behövdes bara nya pannor läggas på eftersom masoniten var så fin
 
Toddep skrev:
Jo visst blir allt bättre med råspont men pappen blir ju kass efter 30 år medans tegel pannor håller minst det dubbla så hur resonerar man då?
Är snickare och har gjort takbyten på gammal hus med svall o papp och pappen var totalt slut på alla tak medans dom som hade masonit o grova läkt behövdes bara nya pannor läggas på eftersom masoniten var så fin
den bästa pappen av i dag håller betydligt längre än 30 år ja la ny papp o läkt på tak som är över 40 år o det som var kass var läkten men det drar ju pappen med sig att byta lekt,som för övrigt var av usel kvallite
 
Okej men tegel pannor kan ju hålla i 100 år så man behöver ju ett undertak som också håller så länge:)
 
Kanske fattat något fel men är inte pappen till för att hindra läckage ifall pannorna går sönder? Dvs håller man sina pannor hela och rena så blir det ingen läckage?
 
Kommer jämt in lite snö och regn kan också bli kondens under vissa saker.
 
Vad skall du ha för takpannor ? Det är istort sett bara tvåkupiga betongpannor du kan ha om du skall ha board undertak. Tex enkupiga tegel ligger för dåligt och har inte exakt passform vilket gör att det blåser in snö som sedan smälter och med läckage som följd.
 
Ska ha en eller två kupig glaserad tegel panna. Så du menar att inte masonit undertak är tätt nog för det?

om man nu ska ha masonit på valmat tak hur gör man då i alla ytterhörn där nock pannorna ligger?
 
toddep skrev:
ska ha en eller två kupig glaserad tegel panna. Så du menar att inte masonit undertak är tätt nog för det?

Om man nu ska ha masonit på valmat tak hur gör man då i alla ytterhörn där nock pannorna ligger?
papp
 
Haha verkar som alla hatar masonit tak:) men jag undrar bara hur man gör i ytterhörnen vid valmning när man kör med masonittak?
tex alla lb hus har masonittak så helt värde löst kan det ju inte vara
 
Slet bort mitt 40 år gamla masonittak nu, det var i stort sett slut. Hade betongpannor, tror inte det funkar med tegelpannor.
 
Masonit tak är billigare än råspont och papp därför väljer en del det. Sen när det är valmat tak kommer det jämt in snö och regn i ytterhörnen vid valmning så masonit är inte att rekommendera.


Edit: Glaserade tegelpannor som han sagt han ska ha ligger bättre än betongpannor är inte vanligt ler tegel.

Glaserade tegelpannor:

RG10.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.