Hej!

Jag tänkte starta denna tråd med avsikt att lufta lite tankar, idéer och åsikter om detta huset samt möjligheter att "förbättra" det. Vi har länge velat bygga ett modernistiskt hus och snubblade över detta huset.

http://www.borohus.se/villor/2-planshus/nova-3

Nu har vi studerat ritningarna och planlösningen samt fasaden och kommit fram till följande åsikter:

Plus:
Öppen planlösnng samt öppet till tak i vardagsrummet vilket vi vill ha

Stora glasytor som vi också vill ha då den tomt vi avser bygga på inte har några nyfikna grannar på 100 meters håll och bedårande utsikt på baksidan

Formspråket i sin helhet gillar vi grymt, har även kikat på andra tillverkare som "intressanta hus", som ritar liknande kåkar.

Minus: (kan snarare tolkas som "utrymme för förbättring")
Vidbyggt garage saknas, torde dock vara hyfsat enkelt att lägga till, där vill vi ha golvvärme och teknikutrymme med värmepump samt ett förråd

Huset känns något klaustrofobiskt då det är förhållandevis små våningar och högt till tak. Hade snarare sett att man kunde sträcka ut huset lite på sidorna kanske 2 meter... dispositionen och möjligheterna förbättras rejält då.

Önskvärt med en braskamin mellan kök och vardagsrum/matplats, gärna en sådan som man kan se in i från alla håll.

Master bedroom på ovanvåning vill vi ska ha en liten terass som man kan gå ut och njuta av morgonsolen. Borde gå att lösa genom att man gör en "urgröpning" i huskroppen, då får man tak på köpet också

Bastu saknas, i samband med stora badrummet på ovanvåningen.

Badrummet på ovanvåningen är alldeles för litet. Vill gärna ha takfönster, inbyggd toastol och mer utrymme för två duschar samt ingång till bastu.

På nedervåningen ligger trappen fel, vi vill ha den inne i rummet i vardagsrummet, helst en rak trapp mot en vägg. Hallen ska istället ha klädförvaring i form av skjutdörrsgarderob.

Vill gärna ha en "sluss" mot master bedroom/alternativt mot övriga sovrum så att barn/tonårsaktiviteter kan kombineras med sovande. Dvs master bedroom i en area och sluss+ allrum + övriga sovrum i en annan area. I husets planlösning är allt direkt i anslutnng till allrum.

Då vi vill ha vidbyggt garage hade det inte varit dumt att utnyttja den takytan till antingen mer boyta på ovanvåningen (master bedroom, bastu, större badrum) samt en liten terass i anslutning till allrummet.

Helt ersätta standardklädförvaring med skjutdörrsgarderober + elfainredning.

Hade gärna sett ett något större takutsprång. Husets fasad som sådan är väldigt tvådimensionell... många modernistiska hus leker med kubismen och skapar smarta tredimensionella fasader som ger främst ett mer spännande utseende och dels ett ökat skydd mot solen.


Något vi hade problem med när vi började fundera på hur vi ville att vårat hus (förmodligen det sista vi bygger) skulle se ut var att bara genom att bläddra i kataloger kom vi inte fram till så mycket. Det var först när vi tog ETT hus som passade någorlunda in med vår kravbild och började tänka, "okej vad är det som fattas" som den kreativa processen kom igång på riktigt, och detta resulterade i ovanstående lista.

Frågan är om det ens är lönt att utgå ifrån Nova 3 eller om man med ovanstående insikt ska be någon hustillverkare/arkitekt rita upp ett helt nytt hus från grunden. Oavsett kan det vara intressant att diskutera lite kring detta hus och vad man kan göra med det... i sitt original tycker jag det är inte på något sätt utnyttjar sin potential, det är mer ett vanligt 2-planshus som man har satt platt tak på och lite större fönster...

/S
 
Nu handlar väl iofs tråden kanske mest om planlösningen i sagda hus. Men det finns kanske anledning att påminna om den här tråden:
http://www.byggahus.se/forum/refere...ning-end-bygg-kimstad-och-borohus-orebro.html

Även om felet i det fallet huvudsakligen beror på entreprenören som rekommenderades av Borohus, så framgår det i tråden att Borohus har varit minsta sagt inblandade i att fördröja åtgärder, och fortsatte under lång tid (fortfarande??) att rekommendera entreprenören.

Vem vill bygga med en hustillverkare som nu efter 5 år fortfarande inte lyckats få huset färdigbyggt?
 
Redigerat:
hempularen skrev:
Nu handlar väl iofs tråden kanske mest om planlösningen i sagda hus. Men det finns kanske anledning att påminna om den här tråden:
[länk]

Även om felet i det fallet huvudsakligen beror på entreprenören som rekommenderades av Borohus, så framgår det i tråden att Borohus har varit minsta sagt inblandade i att fördröja åtgärder, och fortsatte under lång tid (fortfarande??) att rekommendera entreprenören.

Vem vill bygga med en hustillverkare som nu efter 5 år fortfarande inte lyckats få huset färdigbyggt?
Fullt medveten om Borohus problem! Tanken var mer att få nån sorts feedback/diskussion kring deras Nova 3 som sådant och våra kommentarer, mest för att vi kände att huset var bra nog att utgå ifrån... det fick igång våra huvuden.

/S
 
Nova 3 ä3 fint och ni har hittat saker ni vill förändra/förbättra. Jag skulle ta ritningen + önskemålen till husleverantör och låta deras arkitekt skissa på förslag. Fiskarheden har en duktig arkitekt, vill minnas han heter Klas någonting. Trivselhus, Nordiska Hus, ja det finns ju många. Jag skulle kanske fundera på att ge taket en liten lutning så att det inte blir helt platt. Platt tak är snyggt, men då får du upp och skotta snö en hel del på våra breddgrader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.