Vi ska i höst låta putsa om vårt putsfasad hus. Vi har tänkt oss att huset ska bli vitt, MEN det finns ju en uppsjö med vita nyanser så hur i tusan vet man att man väljer rätt nyans?

Om du/ni har ett vitt putsfasad hus kan ni posta en bild och berätta vilken färg (nyans) ni har?

tusen, tusen tack!!! :)
 
Har samma fundering. Kör man bara på med S-502Y eller vad är "branchstandard" ?


(Kan tillägga att vårt hus är gul/beige med inslag av bruna strimmor och nån antydan till vitt här och var :) )
 
Många snickerier så som dörrar och fönster och lister brukar vara s0502y vilket innebär att det är lite gult ("Y" yellow)i den vita färgen. Det innebär att om man väljer en ytterdörr med förgkod 0500N som då är neutral "N" så är det endast lite svärta i färgen och färgen är annars neutral. Då får man intrycket av att huset är gult eftersom att dörren är vitare. Det finns exempel då många valt att måla huset tex 0500n och sedan köper en "vit" ytterdörr och den är 0502y och ser då gulare ut i jämförelse med huset. Ett hus med 0502y har en tendens att se gulare ut på vintern än vad 0500N gör då den är neutral i sin kulör.
Värt att tänka på om man vill bland olika färger på foder och dörrar osv att det kan vara trevligt att hålla sig till samma kulörbrytning y eller n osv
 
huset_idag.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


NCS S1002-Y både på fasad och snickerier.
 
ImageUploadedByByggahus.se1372088062.430673.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


En bild till. Siffran 10 efter S betyder alltså dubbelt så mycket svart i som 0502Y. Jag fick koden från en arkitekt som specialiserat sig på färgsättning, när jag bad om tips på en vit färg som inte sticker i ögonen.
 
Vi kör den tuffa vägen med S-0500n och ångrar oss inte. Har gått på lister, dörrar osv själv eftersom de oftast är 0502y. Men jag pallar verkligen inte nikotinvitt som dessutom blir ännu gulare med åren (UV-strålningen).
 
Har du en bild Bricco?
 
Marlen, vad har du för färg på fönstren? Vi bytte förra året och de är 0502Y.

Tror ni att det skulle skära sej, om man valde S-0500n till huset? Färgerna kommer ju ändå att se olika ut beroende på att det är olika struktur på ytorna, eller?
 
Arkitekten rekommenderade 1002Y på fönstren också. Samma på fasad och fönster när man kör vitt/vitt.
 
S0500n och s 0502y kommer synas att det skiljer men allt är ju en kostnadsfråga. 😄
 
Kommer ihåg nu att våra fönster först var "standardmålade" med 0502Y och att vi irriterade oss på det, men man vande sig och det var förmodligen bara vi som visste om det och en färgexpert som såg det. Skillnaden borde bli lite mindre med 0500N och 0502Y i kombination?
 
Tack för bra input Marlen!
Måste testa en burk med 1002Y :)
 
Vi körde Nordsjövitt som bara har 1y på slutet och är mindre gul än stockholmsvitt blev kanon ImageUploadedByTapatalk1372156522.243924.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi har målat huset med 0500n och samtliga dörrar även innedörrar. På två ställen hade karmen blivit målad i standard 0502y och det var klart synbar skillnad. Sedan är frågan hur det är för övrigt med tex tapeter, foder osv. Vi hade vita inneväggar och vita dörrar och då blev det extra synbart. :)
 
Här är en bild på huset. Tror ni att det skulle synas mycke om det är olika vit på fönster o vägg. Kan säga att redan udag är det olika vit kring fönstren. Plåten som plåtslagaren satte dit är vitare än fönsterbågen, men det såg inte jag förrän jag verkligen tittade.
 
  • 1373478188417.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.