A
Ska klä garaget invändigt med plåt på väggar och tak. Nu kommer jag på att OM en fas skulle få kontakt med plåten på nåt vis går det ju åt skogen (nu är väl risken för det obefintlig, men ändå).

Så min fråga är, bör man jorda plåten eller ska man låta bli? Är utanpåliggande el, och en central med huvudsäkringar för hus/garage (gammal i plåt med diazed), samt en modern central i plast för garaget.
 
Man jordar normalt inte dom plåtklädda väggarna.
 
För skydd mot elchock så behöver plåtarna skyddsjordas endast om enkelisolerade ledare kan komma i kontakt med väggen, t.ex från centralen. Har du en diazedcentral monterad på väggen, eller en annan typ som har ett chassi metall som är skyddsjordat? I så fall kan du behöva se till att plåten blir ordentligt jordad med en separat anslutning, inte enbart fästskruvarna till centralen.

I annat fall ska det som sagt inte behövas. Kablars dubbelisolering och apparaters egen skyddsjord ska vara tillräckligt. Även om det blir ett dubbelfel som spänningssätter plåten så har du väl ett tredje skydd i form av JFB!? Men samtidigt är det inte fel att skyddsjorda plåten. Du får om inte annat ett stör- och åsksäkert garage :)

Kruxet kan dock vara att se till att alla plåtar har god elektrisk kontakt med varandra.

EDIT: elmont sa det med betydligt färre ord...
 
Kanske väldigt off topic, men varför skall du klä väggarna och taket med plåt?

Du inser ju tydligt själv vilka problem det kan medföra, så varför?


Risken att en fas kommer i kontakt med vägg eller tak kan knappast,
ens med den mest blåögda syn på världen, betecknas som "obefintlig" :(
 
Vem har sagt att riskerna med el är obefintliga? Det gäller som med allt annat att lägga sig på en lämplig risknivå. Skulle det vara 100 % säkert skulle vi få nöja oss med 12 V och 2 A, matat från batterier som egenskapsmässigt omöjligt kan leverera mer än så. ;)
 
A
Diazedcentralen kommer ju att ligga an direkt mot plåten, så jordning kommer ju den vägen. Då är det alltså bättre att isolera den med en gipsplatta el liknande så inte den kommer i kontakt med plåten (om den nu är dumt att jorda plåten).
Jordfelsbrytare finns såklart :)
 
Nej, det är inte dumt. Och det kan i detta fall som sagt vara svårt att undvika att den blir indirekt jordad. Eller har du tänkt montera diazedcentralen med plastskruv?
 
A
Bo, isåfall så lägger jag inte plåt just där den skruvas fast, utan bara en bit in under gipsplattan.
Men då kan jag bara skruva fast den som det är direkt mot plåten? Kan ju iaf inte försämra antar jag.

Knockonwood, Att jag vill klä dom är för att göra det mer säkert vid svetsning, så att inte svetsloppor och rondellsprut ska leta sig in nånstans.
Problemet är att det är gips där, men den som har gjort det har använt spillbitar så det är väldigt många skarvar och då är det mycket mindre jobb att lägga plåt över istället för att få det säkrare helt enkelt.
 
Amarace...Om du klär ditt garage med dubbla lager gips så klarar du av svetslopporna.
Låt gips skivorna överlappa varandra så letar sig inte svetsloppor igenom skarvarna.
Och du får nog ett trevligare garage att vistas i ljudmässigt.
Gips brinner inte.
 
A
Då blir väggarna ännu tjockare, och dom tål inte fukt ändå, vilket plåten gör (aluminium), och plåten är gratis, det är inte gipsplattorna :)
Det är just nu först regelstomme med isolering mellan, sedan spåntad vägg med grova brädor (25 verkar det vara), sedan utanpå det är dessa spillbitar av gips. Så ljudmässigt fungerar det utmärkt ändå.
Sen slipper jag måla då plåten redan är vit :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.