fredpers: Vi behöver inte börja ge oss på varandra med personangrepp, jag vet nog hur verkligheten fungerar. Är fullt medveten om att man kan göra sig en väldigt bra karriär i USA och bli mer förmögen än hemma i svedala, men jag tror varken att det beror på fastighetsskatten eller skattesystemet överhuvudtaget. Det är hursomhelst fullständigt lönlöst att försöka påverka varandra i den här frågan i en tråd på nätet. Bara att konstatera att här finns människor som inte gillar den svenska modellen och att vissa däribland jag tycker att den är ok.

Kan någon som är mer initierad i frågan än jag förklara hur fastighetsskatten fungerar i tex USA och Storbrittanien eller varför inte något av våra grannländer som Danmnark?
 
Jo då !

Det blir en lite följetong. Skall börja bygga hemsida så fort jag är klar med ritningen. Tack för tipset omsjödals hus det är alltid roligt och jämnföra lite.

/Jörgen
 
Pelle: Till att börja med så fungerade inte länken, fortsättningsvis så är jag skeptisk till det mesta av materialet som kommer därifrån, det är aningen vinklat ;)
 
Favorit i repris.. tror jag skrivit det här förut.

Bor i London sedan 10 år och kan iallafall svara på hur skatter som rör fastigheter ser ut i översikt här.

Fastighetsskatt enligt svensk modell finns inte. Vi har en korsning av kommunalskatt och fastighetsskatt, om du så vill som kallas "council tax" (tidigare den skatt som hette poll tax och orsakade upplopp på åttitalet). Enda anledningen att jag tar upp den här skatten som fastighetsskatt är att det finns en faktor i den som är länkad till en typ av värdering av huset man bor i. Council tax betalas antingen inte alls eller mycket reducerat av pensionärer, sjukskrivna, krigsveteraner, studerande, arbetslösa osv. Enpersonshushåll betalar också bara 50%. Tomma fastigheter (där ingen är skriven) betalar man också bara en bråkdel för. De enda som betalar den här skatten fullt ut är heltidsanställda med mer än en person boende i fastigheten.

Reavinst betalas enbart för fastighetsförsäljningar som inte är ens "huvudsakliga" bostad. Någon regel om återinvestering inom x månader finns inte.

Allt jag vet om USA är att dom har en reavinst beskattning motsvarande sveriges, både i procent och återinvesteringsregler.

Jag ser personligen inga problem med reavinstskatt, det är pengar man har. Fastighetsskatt är en skatt på en fiktiv summa pengar som är uppbundna i ens bostad och som redan har beskattats minst en gång.

Tjobido
Berit
 
Berit: "De enda som betalar den här skatten fullt ut är heltidsanställda med mer än en person boende i fastigheten"

Dvs de flesta förvärvsarbetande? Ungefär som i Sverige. Vår begränsningsregel gör att pensionärer och andra mindre bemedlade betalar en kraftigt reducerad fastighetsskatt.
 
Personligen tycker jag det behövs all motvikt som går att hitta mot propagandan från högskattevänstern, fack och offentlig sektor.
 
Jippie!

Låter dessutom på artikeln som att det är bättre att investera i ett hus än i pensionssparande......

/Berit
 
Har även fått bekräftat från husleverantör att så är fallet. Dom har tydligen fått skriftligt på detta...
 
Härligt! :D Men tyvärr höjer man reavinstskatten. Det var inte så länge sedan den höjdes sist.. :p
 
Taggen skrev:
Har även fått bekräftat från husleverantör att så är fallet. Dom har tydligen fått skriftligt på detta...
Säljartrick! Hur kan de få skriftligt på något sådant? Förslaget är varken lagt eller antaget, och staten kan ändra beskattningsregler hur de vill nästan när de vill. Så gör de varje år.
Eftersom det var på tal, så är det bara en tidsfråga innan det införs tror jag. Om inte i år så...

 
Tja, eftersom "Svensken" röstar på sossarna, så får vi väl skylla oss själva!
 
micke_011 skrev:
mmm..så lär det vara. vi lever ju som bekant i sverige, där vi som inkomsttagare också är mjölkkossor som kan mjölkas på obegränsat mycket kapital i den allmänna socialismens anda. så visst kan vi räkna med det och många andra försämringar, man får bara hoppas att det egna bygget är klart tills dess och att man får behålla reglerna som gällde när man själv slog i sista spiken..men som sagt, vi lever i sverige (de flesta av oss), här är ingenting heligt i den allmänna kohandelns förlovade röra.
Tja, hoppas kan du alltid. Dock så ser historiken annorlunda ut, beskattningsändringar införs direkt och för alla. Har inte hört talas om att någon skulle få behålla gamla beskattningsregler som gällde ett tidigare år.
Så kommer ändringen så drabbar den alla, oavsett om du flyttar in, bott där fyra eller nio år. Det är iaf. vad jag tror. Kolla med en skattejurist om du inte tror mig.
 
micke_011 skrev:
mm..det får nog stanna vid en förhoppning, tyvärr. allt går ju att försämra, och precis sades, vi väljer ju själva hur vi vill ha det iom den väg vi väljer i riks-valen. man får allvarligt överväga att bli utlands-svensk.
Ja, så ska man nog resonera.
Jag ville bara påpeka att staten inte ingått avtal med nybyggare om skatteregler 10 år framåt. Nog kommer många bli upprörda om de ändrar dem, men det är ingen garanti.
 
Jag är inte ett dugg övertygad om att "skattelättnaden" för småhus blir kvar. Dessutom skall man vara tacksam om den blir det? Det är ju bedrägligt att skatten finns överhuvudtaget men drar den nu in över 20 Mdr dvs ett 1/2 försvar kan den inte plockas bort över en dag. Det stora problemet vi har, och kommer att ha med en nivågräns på 4% till riksdagen är att V och Mp styr sossarna som blir handlingsförlamade och inte vågar lägga "borgerliga" förslag av rädsla att förstöra den heliga rödgröna gröten. Nu har ju dessutom V en tvättäkta kommunist (som inte skattefifflar) bakom spakarna så det lär bli mer Fidel politik framöver. Min åsikt är egentligen att svenskarna får den regering man förtjänar då man av gammal hävd och inrutat tankemönster alltid lägger röstsedeln på det gamla vanliga "för det är tryggast så". Vi som klagar är vi som insett att det offentliga korthuset håller på att rämna och det svarta hålet där skatterna tar vägen bara blir större och större. Jag tror inte under min livstid att vi kommer att få några dramatiska skattelättnader som i sin tur kan generera systemskiften i välfärdspolitik - men man kan alltid hoppas......
 
Min simultankapacitet är överraskande ibland....eller hur ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.