Hej,

Funderar på att ge bud på ett nybyggt hus som en privatperson säljer. Denna privatperson har låtit en entrepenör uppföra ett nytt hus på kommunal tomt som det var slutbesiktning på i förra veckan.
Om vi köper huset antar jag att avtalet är mot säljaren (privatpersonen).

Har två frågor relaterat till detta:
* Hur gör man med garantibesiktningen ("2-årsbesiktningen") med entrepenören? Det är väl säljaren som har ett avtal mot entreprenören, eller kan man få det överskrivet på den nya köparen
* Spontant verkar det som potentiell slöseri med tid och pengar att vi som köpare skulle göra en egen överlåtelsebesiktnng (slutbesiktning gjordes ju nyss!). Samtidigt har vi ju som potentiell köpare en undersökningsplikt...

Alla tips mottages varmt!
 
Om ni hittar ett fel kan ni ju inte vända er mot byggföretaget, ni är ju inte avtalsparter. Det är som att köpa vilket hus som helst, tvåårsbesiktning är nog bara att glömma.

Hittar ni ett fel och vänder er till säljaren kan ju däremot säljaren vända sig mot byggföretaget under garantitiden.
 
Tog upp detta med mäklaren, som menade på att man skulle kunna avtala att köparen kan ta över besiktningsrätten mot byggrätten. Nu blev huset för dyrt för oss ändå, så det blir inget köp.
 
Vi köpte ett halvår gammalt hus som byggts av en större entreprenör. Det var inget problem med att skriva över rätten till garanti från entreprenören, garantibesiktning utfördes och alla garantiåtaganden uppfylldes.
 
tobiasc skrev:
Tog upp detta med mäklaren, som menade på att man skulle kunna avtala att köparen kan ta över besiktningsrätten mot byggrätten. Nu blev huset för dyrt för oss ändå, så det blir inget köp.
Det är vanligt att man gör så. Men observera att det är då behövs ett avtal med byggaren om att skriva över garantin. Säljaren/mäklaren kan inte i ett avtal lova att byggaren ger er "garantirätt".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.