Hej

Ibland ser man att det stående hammarbandet ligger mot stommens utsida och ibland mot stommens insida. Vad är vanligast samt finns det några för och nackdelar?
 
Hej och välkommen!

Det är väl som med allting annat, för- och nackdelar.

Är den stående regeln längst in så är det bättre eftersom takstolarnas stödjepunker kommer närmare. (Men skillnaden är så liten så det spelar inte så stor roll.) Det kan också vara bättre ur isoleringssynpunkt att den kommer längre in.

Men det kan säkert bli enklare ur monteringssynpunkt med den längst ut. Om man spikar ihop regelstommen liggande på plattan och sedan reser den, till exempel.
 
Hej!
För att kunna svara på frågan på bästa sätt så behöver man veta lite mer om hur konstruktionen i övrigt ser ut, är vindsbjälklaget isolerat eller ska du ha isolering i taket? Blåsa lösull eller skära till?
Vad är det för typ av tak?
Vad har du för fasad?
Har du den stående överallt eller är det en avväxling du syftar på?

Vad får hammarbandet för effekter om det är i utkant, vad skruva gipsen i?
Och om den är på insidan, vad skruva fasaden i?
Vilket är lättast för just ditt hus?

Som du förstår är det som ovanstående skriver, båda har för och nackdelar beroende på en massa faktorer.


:)

/Torpalainen
 
Insidan är det rätta.
 
Matti_75 skrev:
Insidan är det rätta.
Vill du utveckla? :)
 
Utan att veta så kan jag gissa på att lägga regeln på utsidan var bättre förr, iaf förr om man ville ha eldosor m.m ovanför fönster (då man inte lade ett 45mm installationskikt). Isoleringsmässigt borde det inte spela någon roll alls.

Vet att många snickare lägger dubbla reglar i ovankant istället för en stående, så det skall bli intressant om det finns någon byggnadsteknisk förklaring bakom, jag har aldrig hört någon, utan de flesta kör på såsom de lärt sig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.