Hej,

Någon som vet vad som gäller för ett bygglovs giltighetstid. Vi har fått bygglov på en huvdbyggnad och ett 30kvm uthus. Reglerna säger att man måste på börja sin byggnation inom 2 år. Nu är huvudbyggnaden nästa klar men uthuset ej på börjat. Måste jag påbörja hus två innan 2-årsdagen av bygglovet?

Tack
///Johan
 
Om uthuset ingår i bygglovet för huvudbyggnaden så har du redan börjat inom 2-års gränsen. Du måste däremot vara klar med _allt_ inom fem år. Om du hade haft två separata bygglov så hade du varit tvungnen att börja med både huvudbyggnaden och uthuset inom 2 år.
 
Tack, då har jag ännu lite tid.

Vad menas med klar med allt?
Är det att kvalitetsansvarig har skickat in alla papper och förklarat huset färdigt?

///JOhannabacken
 
Vad gäller bygglovet så är det slutbesiktningen som görs av stadsbyggnadskontoret som räknas, dvs de kollar att byggnaden stämmer överens med bygglovet.
 

Besiktning av stadsbyggnads...

Inte gör väl de någon på-platsen-besiktning? Är det inte kvalitetsansvarig (eller byggherre) som skriver under på att byggnaden uppfyller bygglovet?

///Johan
 
Kommunen gör inte längre några sådana besiktningar. Det är din kvatitetsansvarig som ska lämna in en försäkran om att bygglovet är uppfyllt. Med "klar med _allt_" menar jad att allt som ingår i bygglovet ska vara klart.
 
Man kan ju få bygglovet förlängt genom en ansökan - utifall bygget dragit ut på tiden av nån anledning.
 
Tack för er hjälp!

///Johan

("dragit ut på tiden av någon anledning". Hur menar du då?
Blir inte era byggprojekt klara precis enligt den optimistiska plan man skissar ihop innan man ens köpt tomten?! )
 
Om man vill köra t.ex. oinredd övervåning eller t.ex. söka bygglov för garage, men börja med det först säg 4 år senare ra samtidigt som man vill unslippa de rackrns byggkreditiven? Vad gör man då? Måste man söka separata bygglov för garage och huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.