Status
Tråden går ej att kommentera.
R
Bor i villor som byggdes 68-70.. och har även kollat i ritningarna och där står eternitbrunnar och asbest i någon form står det noterat i ritningen.. står inte vilka material eller någonting. var på stadsförvaltningen och allt..

Har varit orolig över att det är asbset i taket länge men så rev grannen sitt tak i veckan och nu är min oro ännu större.

Här är bilder på taket. Ser det ut som asbesttak?

https://www.flashback.org/sp32080751



[url]https://imageshack.us/photo/my-images/217/img9448zj.jpg/

https://imageshack.us/photo/my-images/189/img9447r.jpg/
https://imageshack.us/photo/my-images/844/img9445i.jpg/
https://imageshack.us/photo/my-images/819/img9435ud.jpg/
https://imageshack.us/photo/my-images/585/img9449c.jpg/
https://imageshack.us/photo/my-images/828/img9444j.jpg/

[/URL]
 
Redigerat:
Nej du har betongpannor
 
Vanliga betongpannor. Vad är det du är orolig för?
 
R
Jag är sjukt nojig av mig då jag har hypokondri.

Men alltså är n i säkra?? 68. Då var asbest fortfarande tillåtet, varför skulle man inte använt sig av eternit då? Någon som kan tänka sig vilket märke plattorna är av?

edit: Kommer ihåg att det stod eternitbrunn (något jag inte kan hitta någonstans..) och så en markering i tak om asbest. Det var en ritning typ arkitekt ritad och jag förstod inte riktigt hur man skulle tyda den.
 
Redigerat:
Du får nog fler svar om du laddar upp bilderna på forumet istället för att länka till en länk på flashback...

Även jag tycker de ser ut som betongpannor, vill du vara helt hundra finns det väl labb som kan analysera vad det är för en inte alltför orimlig peng.
 
R
fixat.. ju jag är också rädd för att det bar aär vid en analys som jag kan få ett svar. Jag förstår om ni gör en uppskattning men ni vet ju inte hur alla plattor i hela världen ser ut?
 
Men vad ska du göra med pannorna? Ska du inte äta upp dom är det ju ingen fara. Låt dom ligga och oroa dig för mer verkliga faror.
 
R
Min granne bytte tak i veckan.. då stod det ett par personer och kastade ner plattorna på en släpvagn, så där lär jag fått i mig mer asbest än jag är orolig över om bara plattorna ligger..
 
Det som syns på bilderna är betongpannor.
 
R
Bilderna är av mitt tak, saken är att jag bor i en villa som är en av många. 12 gator där det finns typ 6 villoor på varje gata och vad jag kan se med blotta ögat har alla husen speciellt i gatan samma tak, om det inte ligger nyare tak (utbytt).
Men ni påstår alltså att det är betongplattor. Hur kan ni vara så säkra?

jag kan så klart börja oroa m ig över att grannen har annorlunda tak men det känns overkill.

De som bytte ut taket var utlänningar som inte kunde Svenska, jag gick fram och frågade och då sa en av arbetarna att "asbest inte farligt, jobbat längemed asbest".
Sen ringde den enda svensktalande personen i företaget och sa att det var betongplattor, då jag hade ringt hit miljöfövarlnigen som kom (2 unga tjejer..) och kollade.

Ni behöver inte tala om för mig att jag är nojig, det vet jag.. anser dock att min noja är befogad
 
Redigerat:
raddforasbest skrev:
anser dock att min noja är befogad
Nej det är den inte.

De som arbetar på din grannes tak har sagt att det inte är asbest. Miljökontoret har (tydligen) varit där utan att kalla ut arbetsmiljöverket och alla som kommenterat dina bilder har bekräftat att det är betongpannor.

Det smartaste du kan göra om du vill ha en 8:e och 9:e "second" opinion är att leta upp några gubbar i området som bott där sedan det byggdes och fråga dem om de vet vad det är för typ av pannor.
 
R
Nyfniken skrev:
Nej det är den inte.

De som arbetar på din grannes tak har sagt att det inte är asbest. Miljökontoret har (tydligen) varit där utan att kalla ut arbetsmiljöverket och alla som kommenterat dina bilder har bekräftat att det är betongpannor.



Det smartaste du kan göra om du vill ha en 8:e och 9:e "second" opinion är att leta upp några gubbar i området som bott där sedan det byggdes och fråga dem om de vet vad det är för typ av pannor.
En annan granne med samma tak (eller liknande, för vem vet om det är olika..) har sagt till en familjemedlem att han har undersökt taket och också kommit fram till ett negativt utslag för asbest.

Ja jag ringde miljöförvaltningen direkt när jag såg att rivningen hade påbörjats, kan även tillägga att jag flydde huset. Efter ännu ett samtal när arbetaren mumlade om asbest ofarligt på min fråga om det är asbest så åkte 2 tjejer ut och kollade på avstånd.. har jag fått återberättat för mig då jag var ute.


edit: de som arbetade på taket eller en av dem som inte snackade svenska svarade på min fråga om det är asbest, ja det är asbest, asbest inte farligt, jobbat länge med asbest.
sen pekade jag mot taket och då sa han asbest inte farligt.
inget givande information men han sa faktiskt asbest. sen ringde en svensktalande person/försäljare i företaget upp mig och sa att var betongplattor. Men det är klart han inte erkänner eternit i ett sådant läge
 
Redigerat:
raddforasbest -. Är du snäll och fyller i din profil riktigt, det är ingen förutom moderatorer som kan se den men det är ett krav att den är ifylld korrekt.
Bilderna ser ut precis som mitt gamla betongtak för övrigt, slitna betongplattor ser ut sådär.
 
R
Okej. jag skrev min ålder, det var den enda uppgiften jag såg fattades..
 
R
Och du vet om att det är betongplattor? Har du bott där hela tiden eller vet du kanske tom märke och tillverkare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.