Vi bor i ett helt nyproducerat hus med bastant lerjord.

På tomten har byggbolaget grävt avledning för vatten (från tomten samt en närliggande mindre väg) genom ett dike, som är fyllt med makadam. Diket är ca halvmetern brett och skär genom vår och grannarnas tomt, mot en dagvattenbrunn.

Vad tror ni, kan vi täcka makadamen med någon form av duk, på den lägga matjord och så gräs? Utan att förlora dikets funktion.

Vi förstår såklart det fiffiga med diket och det verkar göra sitt jobb men det är lite tråkigt när det skär genom tomten och delar vår gräsmatta i två delar. Makadam är inte heller det roligaste att vila ögonen på.

Tack på förhand!
 
Hej, du behöver inte andvända någon duk utan fyll i matjord ca. 20 cm och så gräs, ju mer makadamm du andvänder desto snabbare försvinner ytvattnet
 
Varför skulle man inte behöva duken? Lägger man på matjord direkt så lär ju dikets funktion förstöras på några års sikt.
 
Som hempularen säger så är du duken ett måste. Annars kommer jorden åka ner i makadamet, och du har varken ett dike eller gräsmatta kvar.
 
Det var det jag misstänkte. Duk får det bli.

Tack för era svar!

Några spontana förslag på vilken typ av duk jag behöver? Som bör släppa igenom vatten och vara tillräckligt stark för att ligga mellan stenen och jorden.
 
Det är konstigt att man inte andvänder duk när man dränerar i åkermark där lägger man plastslang fyller på med dräneringsgrus storlek 4-8mm
några cm över slangen och återfyller med den uppgrävda jorden ,och det fungerar lika bra efter 50 - 60 år, men du får väl tala om att de har gjort fel i alla år.
 
Jag kan ha fel skumpen. Men ta ett enkelt fysik-exprement. Lägg grus i en hink med hål i botten. Häll på sand/jord. Häll på vatten, rejält. Vad händer med sanden? Åker den ner mot botten av hinken? Troligen. Den fyller ut alla tomrum den kan hitta. Upprepa exprementet med en duk som separerar. Du kan hälla på vatten tills den dagen då duken går sönder av ålder eller slitage. Om du packar jorden/sanden så kanske det kan bli så att den stannar kvar på toppen, beroende på jordart. Men duken förhindrar garanterat att de båda byter plats.
Det finns säkert fler sätt att göra det, men så hade jag gjort (och hempularen).
Här är info på wikipedia (om än knaper sådan) http://sv.wikipedia.org/wiki/Geotextil
Här hittade jag en (tyvärr produktspecifk) pdf med info om olika sätt att dela upp fraktioner av sand/grus http://www.heidelbergcement.com/NR/...C1D-6F1CF4A11978/0/Produktbroschyr_Sthlml.pdf
Mer info här: http://www.skogforsk.se/sv/KunskapD...l/16681/Materialskiljande-mattor---geotextil/
Hittade även information som styrker din teori Skumpen. Från http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5208
"Vid dränering i en del jordar är det lämpligt att skilja dräneringsgruset och återfyllnadsjorden åt med en fiberduk. Bottna då med duken och dra upp den mot marknivån. Täck därefter med återfyllnadsjorden."
Så, vid vissa jordar kan man klara sig utan duken.

Daniel, det finns speciell duk för ändamålet. Jag har alltid använt vit geotextilduk. Går att köpa på alla byggvaruhus, behöver du större mängder kontakta någon specialist. Tex allt i mark som ligger på hisingen. Rejält bra pris. Behöver du bara en skvätt så är du välkommen hem till mig. Har på 3m rulle. Du kan få en bit om du vill.
Här kan du läsa lite om denna duk
http://www.tradgardsteknik.se/katalog/artikel/geotextil-duk-for-markseparering-vicona/9243-106-11/
Går bra med andra dukar också. Men de brukar bli dyrare.

Mvh

Stefan
 
Redigerat:
  • Gilla
Danielst
  • Laddar…
Tack för all hjälp och info! Uppskattar det!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.