Ett souterränghus är byggt 1984 enligt följande:

Grundläggning: Betongplatta
Grundmur: Betongsten
Stomme, fasad och bjälklag: Trä

Fråga: Hur långt (kort) hade byggtekniken kommit vid den här tiden (1984) med avseende på isolering av platta, fuktgenomträngning, och blåbetong i byggmaterial? Kan skadliga mängder av blåbetong (radon) förekomma i byggmaterial i en villa från 1984? Funkar det med organiskt material (t.ex. flytande parkett) i bottenvåningen? Eller gäller det att i fukt- och radonhänseende ha samma "tänk" för en villa från 1984 som om det hade varit en villa från typ 1960 (dvs inga organiska material mot platta eller mot väggar under jord, samt radonrisk från ev blåbetong?
 
Blåbetong är det med största sannolikhet inte, det användes inte efter 1980 i princip. 1984 hade man börjat med isolering under plattan men långt ifrån alla hus byggdes så. Risken är alltså att ni har "platta på mark" utan isolering och då kan det förekomma fuktvandring.
Om ni inte har tillgång till konstruktionsritningar är det enda sättet att borra hål i plattan och se om det är makadam/grus under eller om det finns ett lager med isolering. Sen är det bara att fylla igen hålet med betong.
Finns ingen isolering så rekommenderas ett ventilerat golv, typ Nivell eller Granab...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.