Jag har en frånluftsventil av typen http://www.fresh.se/sv/franluftsdon/franluft-frls.php?group=prod_prod_grp-s1/240 på toaletten och tänkte sänka taket med en 45-regel + gips (dessa spotlights).
Problemet är att stosen, eller "fästramen" som den kallas i länken, för bajonettinfästning av donet behöver förlängas. Eftersom den är av mindre diameter än spiroröret (100 mm) den sitter i (väl nitad, tätad och dessutom fastgjuten) så passar inte vanliga delar att förlänga med. Har någon stött på någon färdig förlängningsdel för sådant, eller blir det till att plåtslöjda själv?
 
Om det är en bit rakrör ovanför ventilen kan du använda en långmuff. Den har nippelmått i ena änden så du kan skjuta in den i kanalen och muffmått i andra änden så du kan trycka in din fästram. Annars finns det till de flesta kontrollventiler en fästram med muff-mått (samma mått som spiroröret). Då skulle du kunna förlänga den några cm med en vanlig nippel för 100 mm.
 
Eftersom vanliga nipplar inte gick in blev det lite plåtslöjd. Köpte en "Fresh" 100mm skarvmuff där "midjan" precis gick in i fästramen. Kapade muffen ovanför "midjan" men lämnade fyra flikar som bockades till för att passa de fyra "gängorna" i den gamla fästramen. Rörskarven gängades upp i fästramen med lite Sikavent ventilationstätning och verkar sitta bra. Nu har jag en ny 100 mm ände att stoppa i den nya fästramen i. Med lite plåtknackande fick den nya fästramen (KGEZ-01 100 mm) en bajonettgänga att fästa frånluftsdonet i.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.