Hej
Funderar på att bygga ut huset (byggt 2005 med IVT jordvärmepump). Har varit i kontakt med förre ägaren, kommunen och SGU för att se om det finns ritningar på hur jordvärmeslingorna ligger nergrävda på tomten. Dessa finns inte att hitta.

Snackade med kundcenter på IVT som menade att det inte går att mäta heller från jordytan hur de ligger (tänkte mig ungefär som man mäter kabelbrott på en el-ledning). Stämmer detta enligt er? Går det inte att mäta (vilken i förlängningen betyder att jag inte kan bygga ut huset :( )?

Mvh
 
Någon?
 
Det är väl bara att gräva tills man hittar slangen, ska ju inte ligga så djupt.
Ska din utbyggnad hänga på en så enkel sak?

Protte
 
Om du kan få i en söktråd (typ rk eller motsvarande) så kan du sätta signal på den och få fram vart slingan ligger. Kräver dock utrustning men det har ditt lokala elbolag.
 
Kan man inte se slingorna med värmekamera ?
 
Med värmekamera med någon meter jord ovanpå med lite olika termiska egenskaper, hart när omöjligt.
Men hur stor ska utbyggnaden bli?
Närmast huset så ligger det inget och om utbyggnaden hamnar nära en slinga så isolerar man en bit eller skarvar och drar en omväg.

Protte
 
Man brukar inte gräva flera meter djupt ca 1 meters grävdjup är rätt vanligt grävdjup och det blir mycket kallare runt slingan men det kanske inte syns på värmekameran ändå ? Men det är ju bara att gräva och dra om den bit som ev blir söndergrävd men se till att stäng av vp före grävning så den inte drar in skit i brine.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.