Vi har haft två olika mäklare för att värdera det stycke mark vi är mycket intresserad av att köpa. Vi pratar om 3 000 kvm granskog med utsikt (när skogen är nedtagen) över hästhagar i Sigtuna landsbyggd. Ena mäklaren sa en miljon. Den andra 600 000:-. Hur sjutton kan två experter komma fram till så olika resultat? Nog för att vi har stor erfarenhet av många mäklares oserioisitet. Men här kan vi absolut inte se att någon av dem skulle ha något intresse av att sätta ett för högt eller för lågt pris? Någon av er som har någon kommentar?

 
Normalt sett brukar man ta 3 mäklares värderingar och ta genomsnittet.....

Antar att ni önskar ha ett pris/kvm för att lägga ett rimligt bud till säljaren som kanske inte direkt har aviserat att han önskar sälja och i så fall till vilket pris?

333 kr/kvm eller 200 kvm är stor skillnad.

Tomtpriser utanför detaljplan är ibland svåra att uppskatta....det handlar om utbud/efterfrågan. Finns det ingen mer som är intresserad tycker jag definitivt att ni skall erbjuda att köpa marken för det lägre värdet...vad vet säljaren om detta?
 
Vi betalade en dryg hundralapp / m2 i Lunds kommun.
 
Vi betalade 66:-/kvm utanför Kristianstad, i nära anslutning till koskit o dynga... ;D ;D
Men det är värt det. Hoppas jag iaf, får se om o när vi får bygglovet... :-/
 
Frågan är vad du får bygga på tomten. Utan byggrätt har fastigheten inget annat värde än för skogen.

Om du får bygga en bostad på tomten beräknar du först marknadsvärde för din blivande bostad. Sedan drar ifrån den totala produktionskostnaden exklusive köpeskilling för tomtmark. Mellanskillnaden är lika med sanna tomtvärdet.

Bli inte förvånad om tomtvärdet bli negativt ;D
 
Håller med billy_baver

- det är inte i många kommuner som Torbins Q är högre än 1,0.

[Torbins Q är det mått som man använder för att jämföra en investering med marknadsvärdet efter investeringen. Man dividerar alltså marknadsvärdet efter investeringen med investeringen (produktionskostnaden). ]

Lycka till! :) :) :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.