Grannen håller på med ett plank han har byggt det mitt på sin tomt gräns
Och mellan våra tomt gränser är det en allmänning på 4m
Får han lov att sätt upp ett plank där som är över 2m högt ?
Utan bygglov eller frågat oss ?
Området är detaljplanerat.
 
Är man 4,5m från närmsta granne så måste man väl fråga? Får man då ett negativt svar av grannen så krävs bygglov. Om jag inte minns fel...
 
Bifogar ett lååångt svar. Normalt gäller 1,8 m men det beror på hur det ser ut på platsen.
Ett plank kräver oftast bygglov. Med plank avses inhägnader som är högre än ett normalt staket. Det saknar betydelse av vilket material planket är gjort. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det som ska byggas kräver bygglov.

När bygglov krävs
Plank och murar kräver bygglov. Det finns dock vissa undantag, se nedan. Med plank menas inhägnader som är högre än ett normalt staket. Det har ingen betydelse av vilket material planket är gjort. Det är främst konstruktion och utseende som avgör om en inhägnad är ett staket, ett plank eller en mur. Bygglovsplikten brukar bedömas mer utifrån plankets eller murens läge, utförande och beständighet än utifrån någon bestämd höjd. En mur är bygglovspliktig oavsett om den är fristående eller har en jordfylld sida, en så kallad stödmur. Många kommuner har en staket-/plank-/murpolicy där de har bestämt vilka inhägnader som kräver bygglov.
När bygglov inte krävs
Staket och grindar i normalt utförande kräver inte bygglov.
Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank göra en skyddad uteplats inom 3,6 meter från en- och tvåbostadshus. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Byggnadsnämnden i din kommun kan svara på vad som gäller för din fastighet.
Om uteplatsen, planket eller muren ligger närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande från grannen. Medgivandet bör vara skriftligt. Ger grannen inte sitt medgivande kan du söka bygglov. Då får byggnadsnämnden avgöra om du får bygga så nära gränsen.
 
Redigerat:
Är det ett plank eller ett staket? Det är skillnad. .. vem äger "allmänningen" bygget gränsar mot? Det är inte TS som ska ge ett eventuellt ok :) är det kommunens mark så tror jag inte man kan få ett enkelt ok, utan det krävs bygglov...
 
Tveksamt att han får göra det utan bygglov. Nu står det inte vilken kommun det gäller, inte heller vet vi vad detaljplanen säger. Olika kommuner har olika regler om vad som är plank.

Hur vet du (TS) att han inte har bygglov?

Här i Kävlinge gäller 1.0m max för ett plank utan bygglov. Ett plank är det om det är mindre än 2/3 luft i konstruktionen (i Kävlinge igen).
 
Hur vet du (TS) att han inte har bygglov? Antagligen efter som grannens tillstånd krävs...
 
Tyvärr är det alldeles för vanligt att folk tror att man inte behöver fråga nån om närmaste grannen "inte finns" :(
 
seniorkonsult skrev:
Hur vet du (TS) att han inte har bygglov? Antagligen efter som grannens tillstånd krävs...
Jag tänkte iofs på att han hade fått ett bygglov ändå, även om det formellt kanske inte är korrekt. Det behöver ju inte vara grannen som gjort fel.
 
Kan du inte prata med grannen? Om planket ger er för mycket skugga så kanske du kan fråga om ni inte kan lösa det genom att korta ner det till 180cm?
 
# Hjälp en sär skrivning..Föråt.
 
peternicklas
Det krävs bygglov för för detta plank. Över 1,10 oavsett täthet på planket/spalje eller vad man vill kalla det. Kräver inte bygglov om det är max 3,6 m från bostadshus men dock max 1,10.
 
seniorkonsult skrev:
# Hjälp en sär skrivning..Föråt.
Menar du förlåt?

Inget att be om ursäkt för, bara du lovar att inte göra om det :D
 
Det är värre än så trodde det var ett plank från början men verkar bli något med tak på.
 
Han lyssnar inte på vad man säger utan är bara spydig osv
 
Kanske bara skönt att slippa se grannen då.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.