Hej!

Nu behöver jag forumets hjälp!

Ska träffa vår el-kille idag för att diskutera placering av bl a downlights i våra innertak. Modellen på lamporna blir förmodligen fyrkantiga  AR113.jpg med en, två, tre eller fyra lampor.

Nu är frågan;  hur placerar vi dem lämpligast? Framför allt gäller det vårt allrum som är 7,8 m långt och 6 m brett med låglutande pulpettak (6 grader) och fönstervägg längs ena långväggen (med avbrott för en öppen spis).

Hur långt ut från väggarna? Hur långt avstånd mellan spotarna? Hur ska vi tänka?

Har gjort uttag för 4 uplights på kortväggarna i samband med gjutningen; ska vi - och i så fall hur - nyttja dessa?

Tacksam för all input av värde! [smiley=dankk2.gif]

//Marge II
 
Ingen som vill/kan delge mig hur ni resonerat när ni placerat ut era downlights? :'(

Har ni lamporna som allmänbelysning och/eller för att lyfta fram detaljer?

En downlight i taket framför varje fönster? Lamporna fördelade med jämna mellanrum längs väggen? Eller???

Snälla, ge mig lite input. [smiley=dankk2.gif]

//Marge II
 
Marge II skrev:
Ingen som vill/kan delge mig hur ni resonerat när ni placerat ut era downlights? :'(

Har ni lamporna som allmänbelysning och/eller för att lyfta fram detaljer?


//Marge II
Har dem både som allmänbelysning och för att lyfta fram detaljer.
Om du väljer lågvoltshalogen så finns det många olika ljuskällor att välja mellan när det gäller spridningsvinkel. Välj t.ex. en bredstrålande där du vill ha allmänbelysning och en smalstrålande för att lyfta fram en detalj.
Själv är jag svag för släpljus utmed väggarna.
 
Hemmakatten
NU vet jag inte riktigt hur många downlights ni tänkt ha. Ett fåtal placerade på strategiska ställen eller flera i hela taket.

Skall ni ha i hela taket, tycker jag det är snyggast om de är jämnt fördelade och att ni har downlights med bara en lampa i. Vitsen med downlights är ju att ljuset är huvudpunkten och med flera lampor i en downlight blir den ganska dominerande.

Det är också snyggt att låta downlighten fortsätta i samma linje ut i resten av huset, tex ut i hallen. Lamporna behöver inte alls sitta en vid varje fönster eftersom ni har en hel fönstervägg. Det är viktigare att fördela dem på ett snyggt sätt över hela taket. Sätt lamporna minst en halvmeter, gärna mer, in från fönstrena och väggarna.

Vad har ni utanför fönstren? Ett tak som går ut? I så fall kan man fortsätta en rak linje med spottar ut under taket som går ut (samma spot men för utebruk). Tänk dock på att om man sätter spottar utanför fönstren så blir det svårare att se ut i naturen eller i trädgården eftersom det kommer att bli mörkt/svart bakom den tända spotten på terrassen.

Uplighten känns lite mer tveksamma. Framförallt för att jag haer lite svårt för sådana, men även för att 4 på varje kortvägg kanske kan upplevas som ett upplyst offentligt rum och inte ett privat hem. Väggarna blir dessutom "upptagna" av uplighten och det blir svårt att tex hänga konst där.

Släpljus på väggarna tycker jag bara är snyggt om man har en intressant vägg. Så fort man sätter en tavla eller annat på väggen och har släpljus så blir det fula, stora, markerade skuggor runt föremålen.
 
Tack snälla för era synpunkter  :)!

Utifrån er input blir det förmodligen downlights jämt fördelade i taket. Tänker inte ha någon annan allmänbelysning, bara punktbelysningar. Uplighten tål att funderas vidare på.

Egentligen är långväggen (mot vattnet) 20 meter, med fönster/skjutdörrar hela vägen. Inget tak utanför allrummet men däremot utanför kök och "vinterträdgård" (vinkelhus). Utanför allrummet blir det en vattenspegel med dimrad belysning i, som förhoppningsvis inte kommer att "äta upp" utsikten  ::).

/Marge II


 
Vad jag har hört skulle man tidigare, generellt sätta 230 V för allmänbelysning 1 st/kvm. Ungefär hälften så många räcker om man tar 12 V.

Personligen tycker jag att det blir snyggare om man placerar spottarna utefter hur man skall möblera, alltså inte i ett symmetriskt mönster. Koncentrera några över soffbordet, sätt en i en hörna om man t ex skall ha en större krukväxt på golvet osv.

Jag har blivit rekommenderad att sätta 12V pga av att det blir ett mycket bättre ljus med mer "skimmer". Svårt för en amatör som mig att föreställa. Nackdelen med 12V skall vara att det blir lite bökigare installation, med en massa trafos som sitter var fjärde meter. Det blir nog 12V för oss iaf.

Problemet som vi har i vårt hus från 1976 är att dagens pottor är så stora att vi får problem med att få plats med dem. Har dock hört att det skall finnas 12V 50 W som inte behöver pottor. Dessa skall dock bygga ner lite mer än de vanliga.

I trappan ner funderar vi på att sätta in LED för att belysa trappstegen, kan nog bli en kul detalj.

MVH
Nonex
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.