Jag behöver råd inför byte av ventilationssystem i vårt hus. Bakgrunden är att vi fick årsmedelvärde på 390 bq, efter utredning visade det sig att 70% kommer från marken och 30% från väggar på källarplan av blåbetong. Huset är sutteräng.
Högst värde fick vi i ett förrådsutrymme på källarplan 680 bq, där har vi nu installerat en radonsug som suger under plattan. Grunden är betongplatta på mark.
Radonutredare tror att radonsugen ska få ner värdet till <200 bq. Vi vill gärna komma under 100bq och eftersom vårt ventilationssystem är trasigt ska det nu bytas. Han menar att vi då behöver ett system som klarar en luftomsättning/timme för att komma under 100 bq. Stämmer detta verkligen då långtidsmätningen gjordes med i princip ingen ventilation.
Offert har gjorts med en ftx som klarar en oms/timme till priset 150000 före rot. Tyckte det lät dyrt och tog därför in ytterligare offert via en kontakt som kan göra det för halva priset men då med en ftx som klarar en halv oms/timme.
Så nu behöver jag råd, är det värt att satsa på dyra systemet för att pressa ner radonvärdet ytterligare? Jag värderar så lågt radon som möjligt men kostnaden ska ju vägas in också.
 
Radon följer väl alla andra föroreningar, dvs. ökar man ventilationen så ökar utspädningen av föroreningen. Teoretiskt så halveras föroreningen när luftflödet dubblas. Praktiskt så blir det inte så bra pga. att ventilationseffektiviteten inte är 100% i system med omblandande ventilation.

Det svåra att veta är ju förstås uhr mycket ventilation det var vid mätningen. Fungerade ditt nuvarande system inte alls vid mätningen? Om det fungerade lika dant som nu så kanske det går att mäta på det i nuvarande skick för att få en uppfattning.

Skall du dubbla flödet så lär du troligen åka på ett helt nytt kanalsystem med större kanaler. Får dom plats? Det blir dyrt på grund av större aggregat (börjar nog bli svårt att hitta "normala" villa-aggregat för dom flödena, beroende på hur stort huset är förstås) större kanaler, fler don, tja, allt blir större. 150.000 låter inte så orimligt.

Man kanske kan göra någon kompromiss med stora kanaler men ett litet aggregat så att det går enkelt att byta om det inte skulle vara tillräckligt?

Kan dom garantera radonhalten efter åtgärden? Det kan vara värt en del...

Det finns ju även lösningar för att kapsla in lättbetongväggarna, men det kanske är en onödig och omfattande åtgärd om det mesta är markradon.
 
Tack för svar Allium, här kommer en uppdatering efter att radonsug och ftx installerats, långtidsmätning är också gjord.
Jag valde den billigare ftx lösningen, det blev en heru 100 med kanaler för till/frånluft i alla rum. Luftomsättningen är 0,5/h. Betalade 65000 efter rot.
Resultatet.....80 bq årsmedelvärde mot tidigare 390bq :) Känns otroligt skönt, inget rum som räknas till boendet ligger över 120 bq. Dock så har förrådsrummet som tidigare hade 680 bq bara gått ner till 400 bq. Det rummet ventileras inte av ftx utan där är det radonsugen som jobbar under plattan. Lite besviken på den lösningen, kostade 30000 och sen 15000 i radonbidrag. Att då bara komma ner till 400 bq känns lite magert. Tror nästan att vi kunde struntat i det och istället minskat läckage ut från förrådet till övriga huset och ev en egen billig fläkt rakt ut från huset.
Men slutet gott och vi kan sova gott. Med förbättrat inomhusklimat som bonus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.