Vi har diskussioner angående en omfattande om och tillbyggnad av ett hus från runt 1900.

Vår arkitekt säger att vi skall räkna med 20.000:- per kvadratmeter och att ombyggnaden i princip blir lika omfattande som ett nybygge. Skulle alltså sluta på 4 miljoner för de 200 kvadratmetrarna (husets totala boendeyta).

Så tittar man på ungefärliga riktpriser på nybyggen och noterar att man får ett helt nytt hus i samma storlek med god standard för väsentligt mindre än 4 miljoner.

Därtill är ombyggnaden förenad med stor osäkerhet, det kan bli dyrare, det kan ju finns dolda problem medan ett helt nytt hus nog är betydligt mer förutsägbart.

Så man undrar ju om det inte är lika bra att bygga nytt även om de befintliga huset har en del som är värt att bevara.
 
Tänker man inte göra något alls själv så är det du skriver sant i många fall.
 
Nej, min egen insats blir minimal. Har ett rätt hektisk jobb med mycket resande världen runt.
 
huggan skrev:
Tänker man inte göra något alls själv så är det du skriver sant i många fall.
Man kan "göra själv" när man bygger nytt också, inte bara när man renoverar. Så den skillnaden jämnar ut sig.
 
vi var i samma situation 2001 då vi köpte ett hus från 40 talet med fantastiskt läge men som var för litet för oss.
Det tog ett varv hos arkitekt för att rita tillbyggnad två varv med offertförfrågningar och efter mycket vånda bestämde vi oss 2006 att faktiskt riva och bygga nytt, det blev precis som för er "billigare". Ett argument var också att om det i framtiden blir några problem med huset... är det byggfirman som gjort fel eller beror det på det gamla i huset.

När grävskoporna var här och rev så blev jag helt säker att vårt beslut var rätt. Sågspånet yrde och allt var rätt äckligt och gammalt i väggarna och taken. Utan tvekan säger jag : Bygg nytt!!!
 
Hemmakatten
Jag skulle vilja säga att ombyggnad kontra rivning beror helt på vilket slags hus ni har. Är det en gammal Skånelänga, inbyggda gårdshus, ett gammalt grosshandlarhus med snickargläde o punschveranda, ett tidstypiskt jugendhus eller annat liknande hus med extra, estetiska mervärden så bör man tänka extra noga innan man river.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Visst, det är ett rätt gulligt hus men inget som jag skulle få dåligt samvete för att riva. Det har därtill genomgått en del mindre genomtänkta renoveringar av tidigare ägare.
 
Inget alternativ att sälja och bygga nytt på annan tomt? Antar att nuvarande fastighet har ett visst värde eftersom funderingarna också går mot tillbyggnad. Låter i så fall som pengar i sjön att riva något som har ett värde.
 
Vi köpte tomt 1800m2 + hus för strax under 4 miljoner. I samma område finns förvisso lediga tomter på ca 900m2 för strax över 2 miljoner. Men då är det inte längre gångavstånd till skola och affärer. Att finna en tomt på mer än 1000m2 i området är ej möjligt.
 
Framför allt handlar det ju om hur ni vill bo. Nya hus är bekväma och energisnåla, men också vanligtvis anonyma och standardiserade. Gamla hus kräver oftast lite mer men bär på en historia och har ofta en hantverksmässig kvalitet man aldrig kommer i närheten av idag. Det går väldigt många nya kataloghus på varje välbevarat äldre hus. Det återspeglar sig också i värdet.

Nu vet vi förstås inte mycket om det befintliga huset och dess kvaliteter och i vilken mån de är bevarade...

Som vän av gamla hus funderar jag över några alternativ:
- Funkar det på tomten att spara det gamla huset och ändå bygga nytt?
- Finns det alternativa lösningar för till/ombyggnad av det gamla huset som skulle bli mindre kostsamma? Kontaktat en arkitektfirma som kan gamla hus?
- Ta hänsyn till vad värdet blir på det renoverade gamla huset kontra ett nybyggt hus och inte bara "insatskostnaden".

Egentligen håller jag helt med om att sälja och byta tomt är ett bättre alternativ än att riva, även om det verkar knepigt att hitta en motsvarande tomt. Inget fel på nya hus, men lite synd är det allt att riva ett sekelskifteshus för att få plats med ett.
 
  • Gilla
il_duce
  • Laddar…
Bygg ett nytt hus och låt det gamla stå kvar....kanske hyra ut det eller renovera som terapi... ;)
 
Macarus skrev:
- Funkar det på tomten att spara det gamla huset och ändå bygga nytt?
- Finns det alternativa lösningar för till/ombyggnad av det gamla huset som skulle bli mindre kostsamma? Kontaktat en arkitektfirma som kan gamla hus?
- Ta hänsyn till vad värdet blir på det renoverade gamla huset kontra ett nybyggt hus och inte bara "insatskostnaden".
Bra frågor - tack! Svar följer:

Ja, man kan bygga ett nytt hus bakom det gamla, men hur snyggt blir det? Tror inte man får igenom en sådan idé hos kommunen.

Vi har kontaktat mer än en arkitektfirma och visst är de sugna på projektet och visst går det att genomföra men till ett pris som tangerar ett nybygge. Arkitekterna räknar iskallt med 20.000:- per kvm för hela huset. Det är mycket som måste åtgärdad, taket skall bytas, mellanbjälklaget skall bytas, golvet i bottenvåningen bytas för att möjliggöra expansion, bärande väggar flyttas. Blir slutresultatet bättre/vackrare än ett nybygge, mycket tveksamt. Däremot är risken stor att det finns okända saker som ökar på ombyggnadskostnaderna väsentligt. Inget företag vill väl ge ett fastpris på ett projekt som detta så det kan ju sluta rätt kostsamt.

Vad värdet blir på ett renoverat hus kontra ett nybyggt är ju rätt svårt att bedöma även för en expert. Oavsett hur vi gör som kommer värdet på slutresultat att tangera maxpriset i området i nuläget, kanske överskrida det. Nu är området i fråga i och för sig attraktivt och expanderande och vi har ett unikt läge MEN helt säkert får man inte tillbaka pengarna vid en försäljning de närmaste 5 åren.
 
Snurre skrev:
Inget alternativ att sälja och bygga nytt på annan tomt? Antar att nuvarande fastighet har ett visst värde eftersom funderingarna också går mot tillbyggnad. Låter i så fall som pengar i sjön att riva något som har ett värde.
Ja, visst blir det viss värdeförstöring, det är helt riktigt. De tidigare ägarna köpte för samma pris som vi 2006 och plöjde in ett avsevärt belopp i nytt kök, ny tvättstuga, golvvärme, två braskaminer, nätverk, intelligent ljusstyrning, ytrenovering mm. Tyvärr gjordes detta inte så fackmannamässigt med det hade nog kostat dem en bra slant eftersom deras inteckningar på huset överskred priset vi betalade med åtskilliga hundra tusen.
 
Mikael_L
Vissa saker kan kanske räddas över till ett nybygt hus. Kamin och ev skorsten t.ex. borde väl inte vara så omöjligt att ta ner och sätta upp i nya huset. Kanske en hel del annat?

Med så stor tomt kan ni ju försöka sätta ett nybyggt hus så till att tomten går att stycka av och sälja halva. Inget ni måste göra direkt, om ni inte vill, men en option för att i framtiden kunna få in cash, eller värdehöjare vid försäljning.
 
Uppdatering:

Tack för all tips och synpunkter. Vi har nu beslutat oss för att riva och bygga helt nytt. Som tur är sitter bergvärmepumpen, inkommande el och vatten i garage- och förrådsdelen så det underlättar ju en del.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.