vägg.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi fick i tisdags nycklarna till vårt 50-talshus och nu börjar renoveringen :) Alla innerväggar tycks vara klädda med någon slags skiva (verkar vara som styvare paff) som är tätt spikad och så tapeter på det. Vet någon vad det kan vara för skiva och hur fixar man bäst väggarna snygga? Ska man klä över dem med gips, eller spackla och måla? Tacksam för råd och kommentarer :surprised:
 
Förmodligen tritex.
 
huggan skrev:
Förmodligen tritex.
Förmodligen tretex
 
Eller kanske treetex ;) http://sv.wikipedia.org/wiki/Treetex

Men det kan också vara "först generationens" spånskiva.
De var väldigt porösa, hade låg densitet, i början.

Att sätta upp 6 mm renoveringsgips är nog det enklaste om det skall målas sedan.

Skall det däremot tapetseras duger det väl med lite spackling.
Beror också på vad det är för tapet (både den gamla och den nya).
 
Vi har också sånt på en del väggar och på vissa ställen har vi satt gips skivor och på andra inte gjort något. Dock, när man sen vill sätta upp en liten hylla eller gardinstång är det en fördel med något stadigare än den där tunna skivan...
 
Ser som sagt ut som treetex. Hur man renoverar beror nog lite på hur man vill ha det. Har man råd och vill ha det riktigt bra skulle jag riva bort det gamla och sen sätta det osb + gips. Då har man en vägg som håller länge och som man enkelt kan spika/skruva upp saker i. Mycket jobb och kostar en slant men blir bra. Ska man bara byta ytskikten så duger det med spackel + tapet, alternativt 6mm renoveringsgips som föreslagit. Mina föräldrar har samma i sina väggar och med rätt infästning och lite lättare grejer så är det inga problem att hänga upp saker. Tunga skåp blir däremot knepigt då skivan är relativt mjuk.
 
6mm renoveringsgips är dyrare än 13mm. Så är man inte rädd om att det bygger lite mer så kan man spara lite.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.