Vi har en brunn på tomten som enligt föregående ägare ska kunna ge ganska mycket vatten.
Användes tidigare som dricksvattenbrunn.
Tänkte försöka använda den till bevattning och tvätta bilen.
Vet egentligen inte så mycket om den men den är grävd, vattenytan ligger ca 1 m under marknivå och jag nådde inte botten på den med ett kvastskaft så minst 2 m djup. Ska kolla lite mer under dagen.

Dock blir jag inte klok på vad för typ av pump man ska ha om man vill använda den som vi tänkt.
Vi har eluttag en liten bit bort men eftersom brunnen är precis utanför entrén vill vi inte ha pumpen ståendes där alltid.
Kan dock ställa den längs husväggen och bara dra sugslang då den ska användas.

Vill kunna koppla den till vattenspridare, ev längre fram även gräva ned bevattningsslang eller lägga droppslangar i rabatterna. Helst ska den ju inte starta och stoppa hela tiden utan gå ett tag, stanna för att sen starta igen när det behövs.
Hade ju inte heller varit fel med lite ordentligt tryck i slangen när man tvättar bilen så kan den leverera hyfsat med vatten per minut är det ett plus.

Hade varit extremt tacksam för tips om vad jag ska kika efter och vilka typer av pumpar som jag kan skippa.
 
Tjenare,

Du ska leta efter en dränkbar pump.
Tex http://www.clasohlson.com/se/Dränkbar-pump-Cotech/Pr407910000
Denna är i den billigare regionen, kan bli hur dyra som helst :) Men runt 1500-2500:- så får du en bra pump. Denna borde fungera kalas, och du har ju garanti i 2(?) år på den om något händer.
Ett trix kan vara att sätta ett nexan fjärrströmbrytarset på den, med fjärr.
http://www.clasohlson.com/se/Fjärrströmbrytarset-för-utomhusbruk-Nexa/Pr364606000
Så kan du själv stänga av / sätta på pumpen på avstånd. Jättesmidigt.
Mina föräldrar har gjort precis så, fast från sin sjö Går runt med fjärrkontrollen i ett halsband.

Mvh

Stefan
 
Jag har en sånn här http://www.clasohlson.com/se/Trädgårdspump-Cotech/30-1004
För exakt samma sak i min sommarstuga, fördelen med en "riktig" pump är att den med lätthet driver vattenspridare osv, brukar vara svårt att få bra tryck i de där dränkbara pumparna, iaf om du har lite längre slang.
Har testat med 2 olika dränkbara pumpar innan jag köpte den riktiga, fick inget bra tryck på lite avstånd med dessa, de är mer avsedda för att snabbt flytta stora mängder vatten på kort avstånd.

Med en riktig pump å behöver ju inte pumpen stå vid brunnen, jag har min ca 10 meter från bevettningsbrunnen och en slang dragen dit.
 
Hur fungerar den med smutsigare vatten? Tror det är därför mina föräldrar har den dränkbara, för att det är massa löv, grenar och sand/bös i sjön.
 
Dränkbara pumpar har svårt med trycket, de är inte speciellt bra när det kommer till att koppla in vattenspridare. Mycket bättre att sattsa på en trädgårdspump, typ denna. Har själv en sådan till vår brunn och den klarar utan problem av vattenspridaren med 50m slang.
 
Aha, tack för tipsen med vanlig pump. Pappa + fru har klagat på trycket. Men hur fungerar dessa där det är mycket bös? Typ löv osv?
Ska framföra detta till dem, om det fungerar bra i deras sjö!
 
Tror inte att de fungerar så bra med filtret som följer med, ska man få det att funka får man nog bygga ett grovfilter som man sätter det medföljande filtret i.
 
Jag har kört min 2 säsonger nu för bevattning, jag tar vatten från en gammal grävd brunn som bonden som hade gården tidigare tog vatten till djuren från, vattnet är ca 2 meter djupt, med tanke på hur lite skit det faktiskt fastnar i vattenspridarna så skulle jag säga att det funkar tämligen bra med en vanlig bottenventil av bättre kvalitet, brunnen har ju div löv och annat bös i botten, gäller ju dock att inte lägga insuget direkt mot botten, jag har mitt ca 50cm från botten i brunnen.

Jag har köpt till ett bättre slangpaket med bottenventil och backventil, det är ju även en fördel jämfört med de dränkbara pumparna, de jag testat med har iaf saknat backventil, vilket gör att allt vatten som finns i slangen rinner tillbaka i brunnen och det tar extra onödig tid att fylla på slangen igen, framför allt störande om man bara behöver lite vatten.
Jag har ca 120m 3/4 slang från min pump, fyller en 200L tunna på några minuter, med den kraftigaste dränkbara pumpen jag hade tog detta nästan 1 timme med samma slang och längd.
 
Pumpa - Vad för slangpaket med bottenventil/backventil rekommenderar du? Tänkt några år att koppla in till vår gamla brunn på tomten, klassisk genomrostad "handpump" idag (kommunalt annars, men på landet), tittade på CO pumpen förra året, men regnade så mycket så fanns inget behov :)
 
Suger vatten från sjön som ligger ca. 2 meter lägre och 30 meter längre bort än pumpen som står under verandan på stugan. Rekommenderar en pump med tryckbrytare som slår igång pumpen när trycket faller. Jag kör med en pumpautomat från CO, typ denna fast äldre, http://www.clasohlson.com/se/Pumpautomat-Cotech/30-1005

Sugslang: Vanlig 32 mm PEM PN10. http://www.clasohlson.com/se/Polyetenslang PEM PN 10/Pr308924000
Bottenventil:, Med backventil, http://www.clasohlson.com/se/Bottenventil med backventil/Pr308397000

Sedan är det bara att bygga ut med mer slang, kopplingar och tappkranar på tryck-sidan. Har "gratis" sommarvatten från maj till september som jag använder till trädgården samt tvätt av bil etc.
 
Tack! Pumpen hade dock inget vidare recension på sidan...
 
Tänk på att brunnsvatten kan innehålla saker som gör det olämpligt för biltvätt, kalk tex. Ett vatten prov eller åtminstone koll av ph kan var smart innan du investerar i pump mm.
 
Blir det aktuellt så får vi kolla hur vattnet är. Har dock tjänstgjort som dricksvatten tidigare men tror inte det är gjort några prover på det.
Var mest intresserad av vilken lösning som är bäst och vad man ska räkna med för pris.

Jag tackar för alla svar och inlägg :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.