Nya på forumet så vi hoppas att vi postar på rätt ställe nu.
Vi renoverar ett äldre hus på en gård med flera byggnader.
Som alla hus från den här tidsepoken häromkring har tillbyggnader gjorts i omgångar genom århundradena. Några de mindre genomtänkta modifieringarna är kanske takkuporna och utbyggnaden för trapphuset med den assymetriskt placerade ytterdörren.
Vi planerar att åtgärda detta med en tillbyggnad som placerar ytterdörren i centrum av huset samt att byta de stora fönstren i takkuporna.
Nu till frågan.
De andra husen på gården har tidstypiska små rutor och vi vill gärna få till ett helhetsintryck.
Vad ska vi göra med vindskuporna? Vilken typ av fönster ska vi välja för att det ska bli proportionerligt? Är fönstren kanske för stora för att det ska bli fint med de små rutorna?
IMG_0727.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_0728.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Skärmavbild 2013-04-25 kl. 18.49.19.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
RojarRalf
  • Laddar…
Jag tycker i alla fall skissen är väldigt bra! :)
Så skulle jag ha gjort själv också men troligen försökt få symmetri (samma höjd) mellan fönstren ovanför dörren och fönstren på sidan.
 
Jag håller med anders07, få fönstren på farstukvisten att linjera med fönstren ovan dörren, alternativt skippa dem helt och se till att linjera fönstren med dörren istället.
På takkupornas fönster är jag helt överens med er skiss. Hade ni sedan tänkt bandtäckning på farstukvisttaket tycker jag att det ser jättebra ut.

PS. Välkomna till forumet. :)
 
Hej,
Jag tycker också skissen ser jättebra ut. Tänk dock på att vissa typer av dörrar ska monteras "under tak" för att garantin ska gälla. Det gäller tex www.allmoge.se som jag tittat på. Så bestäm typ av dörr först och kollar att den fungerar med din ritning.
 
Fönster på vindskuporna (eller frontespisar skulle jag kanske snarare kalla dem): en variant är ju precis som du skissat på att köra samma modell av fönster som du har på det andra huset på andra våningen i det förhöjda vägglivet. Jag tycker dock de ser lite märkliga ut. Det är lite för mycket foder och vita snickerier i förhållande till fönsteryta. Kan inte riktigt sätta fingret på det men det kan vara att det blir det för smått med spröjsning till 8 små fönster här. Kanske skulle 1tvådelade fönster med enstorlek på rutorna motsvarande två från nedervåningens fönster fungera bättre. Men här är det förstås en avvägning mellan att få det att se likadant ut på de olika husen på gården och vad som ser bäst ut på endera huset.

Funderar lite på skissen över tillbyggnaden vid entrén. Glasverandan ser visserligen trevlig ut men jag är lite tveksam till att göra ytterligare en "utbyggnad på utbyggnaden". Den befintliga entréutbyggnaden är redan rätt dominerande i intrycket av huset och att bygga på den ytterligare kan lätt bli ett stort horn ut från huset som ser märkligt ut. Sedan brukar utbyggnader av utbyggnader i sig ofta vara en dålig idé... Jag gissar att den ytterligare ytan vid entrén är välkommen men fundera lite på hur väl ni kan utnyttja den. Att ha entré och glasveranda i ett kan vara knepigt. Man vill inte gärna bjuda vännerna på kaffe mitt i röran av skor och ytterkläder... Skulle det gå att bara centrera ytterdörren i den befintliga utbyggnaden? Samtidigt kan man gärna byta till en mer tidstypisk dörr och kanske lägga till ett överljusfönster för att få ett mer traditionellt utseende. Dörren kan med fördel målas i en avvikande kulör. T.ex. ockragul eller grön. En glasveranda kommer nog bättre till pass på andra sidan huset i anslutning till t.ex. vardagsrummet.... Även om jag förstås inte har en aning om hur det ser ut här..
 
Redigerat:
Fint hus, vårt har många likheter om än 100 mil från ert!

Jag tycker nog att det är viktigt att få likartat utseende på fönstren. Jag skulle sträva efter att få samma spröjsstorlek och stil i hela huset, dvs inte avvika på punchverandan eller på de övre fönstren. Jag hade nog också försökt tillverka de profiler som de nedre befintliga fönstren har och placera sådana (om det finns utrymme) även ovan fönstren i kuporna, rent estetiskt troligen, då de knappast får några större mängder vatten på sig i ovankant.

Också lite tveksam till utbyggnad på utbyggnaden. Dock, OM ni bygger ut med så pass mycket fönster, är knappast överljusfönstret viktigt. Bättre att då att, som det sagts ovan, linjera övre kanten med fönstren.

Just my 10-cents...
 
Fönstren i takkuporna ser mindre ut på ritningen än på bilden. Är de det eller ser det bara ut så för att taket överlappar väggen på fotot men inte på ritningen? Jag tror att det snyggaste skulle vara ett lite mindre fönster än det på bilden och delat på mitten av en spröjs, men inte flera. Är det ungefär vad Macarus menar?
 
Avemo: Precis så jag menar. Alltså ett fönster motsvarande bara den övre tredjedelen av nedervåningens fönster. Denna variant tycker jag verkar rätt vanlig, även om jag inte hittar några bra bilder nu.
 
Jag tycker två rutor räcker i kuporna. Alltså ett fönster delat på mitten av en post.
När det gäller utbyggnaden vid entrén skulle jag inte ha så många små rutor. Det blir liksom för mycket. Ska du ha isolerrutor så blir det ju bara lösa spröjsar eftersom rutorna är för små. Många blir det.
Jag skulle välja en helt annan fönstersättning på tillbyggnaden, kanske med moderna smala fönster och inte så mycket glas. Det är inte fel att visa årsringarna på ett hus.
 
Tack för alla svar och goda råd!
Tillbyggnaden är också något vi själva funderat fram och tillbaka på och jag håller nog med om en del av synpunkterna. Den praktiska anledningen till den extra farstun är att eftersom trapphuset domineras av just en trapp så är utrymmet för en barnfamilj att hänga kläder, skor och ställa barnvagnar något begränsat i hallen.
Vi tyckte därför att en tillbyggnad som får likna en traditionell inglasad kallfarstu och dessutom centrerar ytterdörren kunde vara en bra kompromisslösning på problemet.
Ritningen är något av en arbetsritning så vissa tankevurpor, som exempelvis överljusens höga placering, förekommer.

Som Seniorkonsult och flera andra skriver så är kanske den bästa lösningen för takkuporna att montera fönster med bara en mittstolpe. Någon skrev också om proportionerna mellan övervåningens och nedervåniningens fönster.
Finns det någon generell regel för detta när man ritar?
 
Om man inte väljer en annan , t ex modern stil så är ett bra formspråk att ha likformigt förhållande på individuella rutorna. Jag menar så man inte blandar stående format och liggande format på fasaden
 
Gröndals skrev:
Den praktiska anledningen till den extra farstun är att eftersom trapphuset domineras av just en trapp så är utrymmet för en barnfamilj att hänga kläder, skor och ställa barnvagnar något begränsat i hallen.
Tänk på att med så stor del av väggen glasad finns väldigt lite vägg att möblera mot......
 
Varför inte dra utbyggnaden hela vägen upp, och förlänga den befintliga utbyggnadens tak framåt, så slipper du känslan av utbyggnad på utbyggnad? Antingen får du då ett större rum där uppe, eller också låter du farstun få dubbel takhöjd vilket jag tycker hade varit en häftig kombination av modernt tänk och klassisk stil.

Kupornas fönster tycker jag du ska dela i 2 eller 4 delar (det senare på två håll), beroende på vilket du själv tycker ger bäst balans gentemot fönstren på nedervåningen. Inte 8 delar som på det andra huset, det blir för plottrigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.