Hej,

Vi har en fasad som ser rätt tråkig ut med en hel del sprickor som går lite kors och tvärs. Vi har haft tre murarfirmor ute och tittat och även om det inte går att utesluta sättningar så tror ingen av dem det utan att det rör sig om rörelser i huskroppen i kombination med ett sämre putsarbete från början.

Nu till frågan. En av murarfirmorna (välrenommerad) menar att det räcker med att näta upp fasaden och putsa och måla på detta. Gammal puts skulle bara behöva knackas ned där det finns släpp. Båda de andra firmorna menar att man behöver knacka ned den gamla putsen först och sedan bygga upp med ny puts och nätning, annars är risken att sprickorna kommer fram på nytt om några år.

Vad tror ni, behöver vi knacka ned den gamla putsen eller kan vi köra på den befintliga (som ärligt talat är i mycket varierande skick)?
 
Välkommen till träsket... :eek:

Jag har haft samma funderingar på vårt hus och fått lika många olika svar som jag haft firmor hit och tittat...
Är ju hela putsningen i dåligt skick och mycket lösa partier (du hör om du knackar med t.ex. skaftet på en skruvmejsel) är det ju förstås bättre att göra om allt på en gång.

Vi har en vägg som är rätt dålig medan de andra två är i bättre skick (den fjärde är under mark, suterräng) och nu har vi till slut bestämt att vi lappar den sämsta väggen och låter resten vara eftersom det inte är några större bekymmer där. Lite färgsläpp och något hörn/kant som är skadad på de andra väggarna men överlag helt bra...

Beroende på hur stora ytor det gäller så blir det ju en ekonomisk fråga, lappa/laga nu och betala X antal kronor, lappa/laga igen om ett år eller två och betala igen eller ta en stor smäll på en gång...?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.