Hej!
Fick tips om att använda kokt linolja på min gamla gjutjärnskamin.
Den kommer att dunsta så det ska väl inte vara någon risk för
brand eller :-/

Mvh
 
Googlade lite på underhåll av gjutjärn och hittade bl a detta under Skötselanvisningar på sidan nedan "Kaminen bör behandlas någon gång om året med spissvärta. Står kaminen oanvänd under en längre tid är det lämpligt att olja in den med t ex matolja"
http://www.gerberdesign.com/vedkaminer/kaminer.htm
Nu vat jag ju inte varför du tänker olja in kaminen, men spissvärta är tydligen det vanligaste
http://www.lapplandallservice.se/produkt.htm

Linolja är väl avsett till trä :-/
 
Matolja borde ju ryka/brinna lika lätt som linolja eller?
 
kadar skrev:
Matolja borde ju ryka/brinna lika lätt som linolja eller?
Jag tror inte det, det blir väl inga större mängder kvar på kaminen ;)
Tänk på alla fettstänk på en spis  :surprised:
Stekpannor och grytor av gjutjärn oljar iaf jag in med matolja för att de inte ska bränna vid eller rosta...
 
gammal metod att svartbränna järngrejor, men det är Rå Linolja som användes. Spisen/föremålet måste vara varmt (hett) då man stryker på oljan med trasa eller trasselsudd.
 
kadar skrev:
Hej!
Fick tips om att använda kokt linolja på min gamla gjutjärnskamin.
Den kommer att dunsta så det ska väl inte vara någon risk för
brand eller :-/

Mvh
Risken för brand är obefintilig vad det gäller själva kaminen. Har du väldigt mycket olja kan nog en nyoljad yta ryka lite när du eldar första gången dock. Det du ska se upp med är trasselsuddarna, trasorna eller vad du nu oljar in med. Där finns möjligheten till en stor yta med oxidering utan kylning. Bränn eller vattendränk trasorna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.