Nu börjar vi gå OT, men jag svarar gärna på dina frågor.

Det är riktigt att det fortsatt oftast, men inte alltid, är bara ett trapphus. Men då skapar man slussystem, trycksätter trapphuset så att det alltid ska vara rökfritt osv.

"I byggnader med fler än åtta men högst sexton våningsplan ska bostäder och lokaler utformas med tillgång till minst ett trapphus Tr2. I byggnader med fler än sexton våningsplan ska bostäder och lokaler utformas med tillgång till minst ett trapphus Tr1. (BFS 2011:26)." se BBR 5:246 för mera information om t.ex. Tr2.

Vad det gäller jämförelsen med USA så är den faktiskt intressant. Sverige, som inom många områden tror sig vara långt framme, godkänner fortfarande utrymning med räddningstjänstens stegar. I amerikanska filmer ser man ju alltid boven smita ut på brandstegen på baksidan av huset. I USA ska alltså husen byggas så att utrymningen inte är beroende på räddningstjänstens insatser (därmed inte sagt att de inte har stegar på amerikanska brandbilar). Inför den senaste BBR revideringen, som kom för drygt ett år sedan, utreddes detta men boverket anser att det tillför för lite säkerhet och kostar för mycket att kräva utrymningsstegar/brandstegar på hus.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.