Vi har en källare fördelat på två rum. Det ena rummet har en lägre golvyta och jag misstänker att det har grävts ut för längre sedan för att få bättre takhöjd (nivåskillnaden är ca 25-30 cm mellan dessa rum). Problemet vi har är att fukt tränger igenom betonggolvet underifrån i just detta rum som är lägst.

Jag misstänker att det beror på att när man grävde ut så har vi hamnat under grundvatten nivån och jag antar att det skulle därför bäst att återställa golvet genom att höja det igen. Är det rätt tänkt eller?

I så fall: hur gör man det? Kan man i princip bara ta in en betongbil som pumpar in vattentät betong till den nivå man vill upp till? Eller måste man bila upp hela golvet först? eller montera ner något som leder bort fukten?

Vi har förra året tidigare monterat en pumpgrop, som slår på automatiskt.det hjälper väldigt mycket, men det blir fortfarande lite fukt längst ner där golvet möter väggar.
 
Börja med att leda bort vatten utifrån....dränering både uppe och nere, leda bort vatten från stuprör.....ev leda bort vatten längre ifrån huset beroende på hur det ser ut.....att gjuta på mer betong är ju bara att försöka åtgärda symtomen men inte orsaken....
 
Håller med föregående skribent. Det är bättre att se över dränering, etc. istället för att försöka bygga om huset till en ubåt.
 
Enk Projektet: "dränering både uppe och nere" - kan man dränera underifrån, dvs under källaren? Problemet med vår källare är att den har tillbyggnad (på den sidan som är mest utsatt) med en platta på mark, vilket gör det väldigt svårt att komma åt källaren.

Om en månad utför vi arbete med att leda bort vatten från huset genom att dra om stuprör och att lägga marksten så att vi får bättre avrinning och längre från huset. Vi hoppas det ska hjälpa ytterligare.
 
andypandy72 skrev:
Enk Projektet: "dränering både uppe och nere" - kan man dränera underifrån, dvs under källaren?
Dräneringsröret skall ju ligga en liten bit under plattan (nivåmässigt). Eventuellt grundvatten som står under plattan skall därmed tillåtas rinna bort.
 
Om man inte vet hur det ser ut under källaren? Huset är från 50-talet. Hur kan man kolla det? och om det behövs, går det att montera in nytt? Vilken typ av firma kan hjälpa en med det?
 
andypandy72 skrev:
Om man inte vet hur det ser ut under källaren? Huset är från 50-talet. Hur kan man kolla det? och om det behövs, går det att montera in nytt? Vilken typ av firma kan hjälpa en med det?
Är huset från 50-talet och du börjar få problem med fukt som tränger upp i källaren är förmodligen dags att göra om dräneringen. Detta finns det många firmor som kan hjälpa dig med. I princip de flesta företag som pysslar med gräv, mark och anläggning borde kunna hjälpa dig att dränera om kåken. Se bara till att de har schyssta referenser, F-skatt och ansvarsförsäkringar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.