Nu vet jag inte om jag postar inom rätt ämnesområde men vi planerar att bygga hus och vill inte köpa en färdig byggsats utan få huset byggt med lösvirke. Kan man köpa ritningar i ett annat land och använda dem för bygget här? Min man är från Polen och där kan man köpa ett helt komplett paket med arkitekt- konstruktions-, vvs- och elritningar för 7000:-. Tror ni det kan kosta mycket att anpassa dem till svensk standard?
 
Jag tror inte ni har så stor nytta av konstruktionsritningarna och kanske inte vvs och elritningarna heller.
Men bara arkitektritningen är ju värd pengar.
 
Varför tror du inte vi har så stor användning av konstruktionsritningarna?
 
Jag trodde mer att vi skulle ha nytta av den men behöva anpassa vvs och el.
 
Ska dom ritas om av en svensk konstruktör gissar jag att det kosta lika mycket med eller utan era ritningar....
 
Nu kan jag inte polens byggkrav men det är sannolikt att det skiljer en del pga vårt klimat med snölast grundläggning och energikrav
 
Ok jag förstår, och sådant tar konstruktören hänsyn till? Hur mycket kan en konstruktör kosta om man redan har arkitektritningen? Hur mycket är rimligt att räkna med i en budget?
 
Konstruktionsritningar? Om det är ett "vanligt" hus är det inte mycket som behöver konstrueras. Det gäller att se till att takstolarna är rätt dimensionerade, det kanske skiljer mellan Polen och Sverige.
 
Jag undrar också vad som kan bli fel bara för att det inte är svenska ritningar. De har ju mycket snö även i Polen och ganska strikta regler vad gäller byggnation. Vissa som bygger i Sverige verkar ju inte ens ha konstruktionsritningar eller gör dem själv så man gör väl inget fel rent lagligt om man använder ritningar från en polsk konstruktör.
 
"Energi certifikat" är obligatoriskt i Polen sedan något, eller några år tillbaka. Det är inget nationellt obligatiorium, utan sanktionerat av EU, precis som i Sverige.
Google translate.

Takstolar köper du hellre i Sverige, då transportkostnaden blir för hög. Dessutom för du "gratis" takstolsberäkningar..

Konstruktionsritningar från Polen är mycket, mycket bättre än från en svensk konsult. Har haft båda sorterna, och de går inte ens att jämföra. Kvalitetsansvariga delar min uppfattning.
 
Isolde, ja min man som är polack menar att de tekniska lösningarna i Polen är mycket bättre än de svenska. Han tycker att det verkar rens rama vilda västern inom svensk nybyggnation ;-)
 
Enk Projektet skrev:
Ska dom ritas om av en svensk konstruktör gissar jag att det kosta lika mycket med eller utan era ritningar....
Så länge konstruktionen dimensionerats enligt EKS (eurocodes) och uppfyller kraven i BBR så kan vemsomhelst, varsomhelst i världen konstruera en byggnad som ska uppföras i Sverige.
Det finns tex att den del stora objekt som konstruerats i Indien av konsulter som specialiserat sig på svenska kravspecifikationer.

EKS borde gå att få en Polsk firma att följa eftersom det är ett gemensamt regelverk för EU. BBR kan bli knepigare. Där får man kanske låta översätta de delar som är aktuella.
Ritningarna skall även ha text på svenska så att det är förståeligt för svenska myndigheter och KA.
Med tanke på ovanstående merarbete så kanske det inte blir billigare med en Polsk firma.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.