Vi har otroligt lyhört i vårt tvåplanshus, och med en renovering av golven på andra våningen runt hörnet, skulle vi vilja passa på att isolera melan planen. Det behöver inte vara på hela golvytan, utan framför allt under sovrummen (växande barn med mycket kompisar och musik). Har kollat alternativen, och det verkar oerhört kostsamt och omständligt att borra upp ett antal hål och spruta in isoleringsmassa, och att lyfta bort hela spångolvet vill vi helst undvika... Undrar om ett alternativ kan vara att ta upp två-tre rektangulära hål och "skjuta in" bitar av isolering längs med bjälkarna, för att iallafall dämpa fortplantningen av ljud lite. Är det någon som testat detta?
Ett annat alternativ kan annars vara att lägga en ca centimetertjock isoleringsmatta mellan spångolvet och parketten - men vet inte om det hjälper nämnvärt...?
 
Vad är det för isolering mellan golven idag? Sågspån? Byggmästarblandning?
 
noone70 skrev:
Byggmästarblandning
Roligt namn :D
 
Mikael_L
Fyll bjälklaget med sten, sand, bitar av gipsskivor osv.
Skruva några lager extra gips på antingen över eller undersida eller både och.

Tyngd, rejält med tyngd, är det som ger ljuddämpning. Frågan är om bjälklaget klarar det utan att förstärkas.

Att pytsa i lite lätt isolering i bjälklaget ger inget, tja kanske över 1kHz, men då ljuddämpar redan golvet tillräckligt.

Men kolla efter noga så det inte finns någon överhörning någonstans. Minsta lilla glipa, ventilationskanal eller annan "öppning" släpper genom kolossala mängder ljud.

Men vad som går att göra är att regla ner ett nytt undertak som inte har någon som helst kontakt med bjälklaget, det + lite isolering mellan ger många dB dämpning över ett brett frekvensområde.
Men det tar ju takhöjd.


Men egentligen handlar allt om vilka ljud som ska bort. Det är olika lösningar för stegljud, stomljud, luftburna ljud, samt beroende på frekvens.
 
Ju tyngre och tjockare material desto effektivare ljudisolering.
Enklast och effektivast är förmodligen insprutad trä-/pappersfiberisolering, då den är tung och kompakt. Kan väl gissa att det förmodligen inte är nämnvärt billigare än det du har tittat på dock.

Det är svårt att dämpa ljud så att det blir någon nämnvärd skillnad. De andra metoderna du nämner är enl min erfarenhet helt meningslösa.

Montera nytt innertak i bullerepicentrum på nedervåningen. Använd 50 mm träullit-skivor.
 
Tror inte att det finns någon isolering alls idag. Huset byggt 1984.
Att göra nytt innertak på nedervåningen blir inte aktuellt, detta är den chans till förbättrad ljudisolering som vi kommer att få. Jag tänker att det trots allt måste avhjälpa lite att putta in lite isolering - om inte annat minskas ju fortplantningen av ljudet, lite som att stoppa in ett tygstycke i en gitarr liksom... Att få det helt tyst är knappast realistiskt, vi är nöjda med en förbättring.
Men: är det alltså någon som har gjort på detta sätt? Och som sagt, någon som har erfarenhet av att lägga en dämpande "matta" mellan spångolvet och parketten?
 
Mikael_L
cjmk skrev:
Och som sagt, någon som har erfarenhet av att lägga en dämpande "matta" mellan spångolvet och parketten?
Att lägga något mellan övergolv och undergolv ger stegljudsdämpning. Kan ge ganska bra sådan också i vissa fall.
Men luftburet ljud, t.ex. från musikspelande och sånt så gör det knappt ens en märkbar skillnad.
 
Vi hade samma problem i vår stuga. Nu har vi renoverat en hel del så det har varit lättare för oss att åtgärda det.
Nu är det rätt okey, har en del stomljud kvar men det är svårt att få bort i ett trä hus.

Nytt golv på övervåningen med gips under. Alla väggarna har klädds med gips, gjorde en hel del med väggarna
Undervåningen, ett lager gips plus ett lager till med ljudreglar. Plus väggarna.

Stor skillnad mot tidigare men en stor åtgärd.
 
När vi renoverade vardagsrummet så satte vi upp 12 mm plyfa utanpå gipsen. Jag trodde att det skulle kunna hjälpa till att dämpa ljudet från vardagsrummet in till sovrummet jämte, men vi märkte ingen skillnad alls. Vill någon titta på en sen film t ex, och den andre sova, då är det fortfarande hörlurar som gäller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.