Hej
Håller på att ta bort gammal färg i kökstaket på vårt gamla parhus från 1914.
Vi började med att rolla på rätt tjockt med våtrumslim som fick torka över natten. Sen går det ganska bra att dra av åtminstone ett skikt färg, oklart vilken typ. Men limfärgen sitter kvar (ja, jag är säker på att det är limfärg och int kalk), så den håller vi på att tvätta bort. Därunder är ett grått skikt av nånting som känns som limfärg (liksom en len yta) men det går inte att tvätta bort. Där detta gråa lager släppt ( på några mindre ställen) är den putsade takytan. Vågar man måla på detta grå skikt? Tänkte använda Beckers Binder, alltså helst ej nån alkydfärg. Sedan Beckers Symfoni. Några tips?

Skulle det för övrigt löna sig att ta ett varv till med tapetlimmet för att få ner limfärgen lättare? Man får väl tvätta ändå, men kanske slippa det värsta slabbandet?

En sak till: Tar gärna emot tips från personer som renoverat ett liknande hus som vårt. Finns flera i samma stil i området, Persborg/Västra Kattarp/Gamla Rosengård (kärt barn...) i Malmö. Parhus och fristående hus från 1910-20-talen. Vårt är ett av parhusen med den gamla fasaden kvar, troligen "renoverat" senast nång gång runt 1970 (på insidan).
Jättetacksam för svar!
 
Skulle det för övrigt löna sig att ta ett varv till med tapetlimmet för att få ner limfärgen lättare? Man får väl tvätta ändå, men kanske slippa det värsta slabbandet?
Troligtvis, då det är fukt/vatten som ska till, och limmet agerar som en gel som håller kvar fukten mot färgen.

Kan den grå färgen vara äggoljetempera? (vatten, ägg, linolja & pigment) Har för mig att det ska ge en matt och len yta, lite som målade påskägg.
Alt vanlig linoljefärg?
 
Ja det är ju inte omöjligt att det är äggoljetempera.. Men då kan man väl måla med moderna färger på det eller?
 
Det bör man nog kunna. Verkar den sitta och vara intakt så är det nog inga problem.
En kunnig och erfaren målare bör kunna ge dig ett säkrare svar. (Det ska vara någon som alltså behärskar och har erfarenhet av både gamla och nya färger.)
 
Det går mycket bra att måla över temperan :)
 
Tack för era svar! :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.