Behöver hjälp och råd kring hur vår granne bygger sin altan med staket/plank.
Vi bor i en radhuslänga i mitten, inga hörntomter. I vår kommun är det 1.1 meter höjd på staket/plank som tillåts utan bygglov. Grannen planerar att staket/plank ska ha genomsläpplighet till 50%, vilket även tillåts utan bygglov. Våra tomter är nedåtslutande, men ska delvis jämnas ut lite.

Till problemet:
Grannens däck som byggs är upphöjd längst ner i trädgården med ca 40 cm. Det innebär att längst ut på tomten blir det en stor nivåskillnad, ca 40-50 cm. Så vart mäter man de 1,1 meter ifrån? Är det från marknivå, dvs där plinten sticker upp eller från trädäcket, vilket skulle innebära 1,1 m plus ca 40-50 cm från marknivå?
Grannen hänvisar till att mäta ifrån husgrunden och tar inte hänsyn till att tomten sluttar.

Vi ha idag utsikt över åkrar och fält, men med detta skulle vi dels få betydligt sämre fri sikt från våran tomt och inglasad veranda.

Grannen bygger hela vägen upp mot vår tomtgräns - hur nära vår tomtgräns får grannen bygga?
När krävs bygglov eller att vi måste godkänna?
Om grannen håller sig inom de bestämmelser som finns i kommunen, kan vi ändå på något sätt pga att vår utsikt i princip förstörs göra någonting?

Vi har sagt till grannen att vi inte godkänner detta, men grannen är inte samarbetsvillig och vill inte ändra sina planer.

Tack!
 
Ta kontakt med din kommuns samhällsplanerings/bygglovenhet.
 
Normalt får man inte itföra bygglovsbefriade åtgärder närmare tomtgräns än 4.5m.
Du kan läsa en del om detta på www.boverket.se dät finns en brochyr med vad som är bygglovsbefriat samt under vilka förutsättningar det går ayt göra. Tex hur långt ut från hus plank får göras. Hut nära tomtgräns etc. Sen kan det finnas lokala variationer som det kanske står på din kommun s hemsida.
Sen bör du ta kontakt med kommunen snarast.
 
O
JAg har svårt att förstå hur grannens altan ska skymma din utsikt?... Du bor i ett radhus...
Man äger inte sin utsikt.
Frågan är vad som gäller altan i ett radhusområde.... En altan borde inte skymma din utsikt.
Staketet gör det kanske.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.