K
Hej,

Har varit och kikat på ett hus med byggnadsår 1937, soutrenghus med stående plank och vassmatta och puts. Fasaden är i ett väldigt sargat skick och har så säkert varit i 10 år!!
På flertalet ställen, delvis i "midjan" och delvis mitt på vägg, men främst i knutarna har putsen lossnat i olika stora kakor och blottat vassmattan, hönsnätet/najningen är rostig och de stående planken är blottade.

Jag vet ej med säkerhet hur länge fasaden varit oskyddad eller om de stående planken har ruttnat, men gissningsvis som jag skrev ovan så har det varit såhär i 10 år!

Grundmurens färg har flagnat av, om detta beror på att man valt fel typ av färg so är för tät, eller om det föreligger allvarliga fuktskador vet jag inte idag, men det skall jag givetvis försöka ta reda på.


Nåja, för att gå tillbaka till ämnet så spekulerar jag givetvis i vad man bör göra med fasaden (förutom det uppenbara att renovera den) och därmed göra en kalkyl för om det är värt mödan eller ej.

Om jag knackar ner putsen, hur skall jag bygga upp den nya fasaden? Jag vill passa på att tilläggsisolera när man ändå är i gång med ~50mm.
Behövs någon Diffusionsspärr/ångspärr? Utomhusgips/vindskydd?

Jag är händig av mig, men just fasader är något jag tidigare aldrig bildat mig en uppfattning om hur dessa skall konstrueras utan att bli en riskkonstruktion.
 
K
Jag är inte främmande för träpanel, om ni har konstruktionsförslag som jag kan basera min kalkyl på uppskattas även det.
Soutrengdelen består med största sannolikhet av murad hålstensbetong, den delen är att döma tilläggsisolera innifrån de närmsta 10 åren, hur detta är utfört vet jag inte. Stålreglar, cellplast och gips antar jag? Ångspärr är nog tveksamt.
 
begär in offerter från några putsarfirmor. Dom kan på plats bedöma vad som bör göras och samtidigt kan du få en känsla om det är värt att satsa på huset, göra jobbet själv eller leja ut det.

Det är ett hästjobb i vilket fall som helst som man helst låter specialister ta hand om.
 
K
Tack för svaret,

Kruxet är bara den att det var visning igår, visning idag och objektet lär vara sålt tills på fredag.
Så jag behöver bara skjuta från höften, vilka summor vi pratar om så att jag kan buda därefter!
1500kr/m2, all inclusive, ställningar städning osv osv.. låter det rimligt?

Sen är det ju kul att lära sig nya saker, dvs hur konstruktionen borde vara för att få en hållbar fasad i många år till. :)
 
Höfta med 2000kr/m2, tänk även på att du behöver nya fönsterbleck och fundera även på om fönstren behöver bytas.
 
Inget jobb du gör själv, ens om du vet hur du skall gå tillväga. Hur många kvm handlar det om?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.