Hej,

Har ett 1850 tals hus där innertaken är gjorda av spännpapp.

Nu har det blivit några hål i dom och jag vill byta ut dom. Någon som har några tips om hur man gör och vad man skall tänka på?

MYCKET tacksam för svar!

 
Letade efter en artikel jag klippt ur i ämnet men som vanligt ;) fanns den inte där den borde.
Har för mig att man använde vanligt tidningspapper ihop med tapetklister för att laga hålen ::)
Men som alltid så är det säkert någon som har en klockren lösning på ditt problem :D
 
Hmmm, har hört det också.

Problemet är en vattenläcka som varit i ena taket så det räcker inte med tidning. Tänkte byta alltihop och måla det.

Tack ändå!
 
Farsan kunde detta, men tyvärr hann jag aldrig lära mig.
Gysinge säljer både papp å tillbehör, de borde kunna berätta hur man gör. Det jag minns är, att våderna sätts från fönstervägg och inåt, kant i kant, och nubbas vid fönsterväggen, sträcks över till andra sidan å nubbas fast. Sedan sprayar man pappen med vatten, när den torkar sträcks den. Sedan nubba efter långsidorna på våderna, och sist limma remsor över skarverna. På med taklisterna, å så limfärg.
Papptak är vackra, men de tål inte modellflygplan som flygs inomhus ;) Pappa blev inte glad...
Små hål kan man laga med makulatur- eller läskpapper som man river kanterna på så de blir ojämna, måla över skadan, tryck dit lappen, och måla över. Det har jag däremot fått lära mig, pga skadan beskriven ovan ;)
 
Många nubbar skall det vara iaf. Har rivit gammla rester av spännpapp i vårat hus. Och det känns som att vi tagit bort en miljon nubbar.
 
Ja, det blir ett projekt. Taklisterna är handmålade i olika mönster och vi talar 3 rum i 30 kvm klassen. Ett problem jag redan misstänker nu är att taklisterna riskerar att spricka...

Men det är väl bara att ge sig på det....

Allt går att få tag på men frågan är t ex vilket "slack" man skall ha på spännpappen? Huset rör ju sig....
 
Hemmakatten
Dessa spännpapptak, är de föregångare till vävtaken? Hade vävtak i vårt förra hus. De är otroligt vackra. Det måste papptaken också vara. Helt släta utan skarvar.
Vävtaken läggs väl också papp på? har för mig att det är samma teknik, dvs. man blöter för att taket skall spännas. Vi var på väg att byta taket (det var lite sprickor i det) och fick då kontakt med en målare som specialiserat sig på dessa vackra gamla tak. Såvitt jag förstår finns det inte många som kan den tekniken längre. Och än färre som kan de ännu äldre? papptaken antar jag.
 
Finns rätt väl beskrivet i lite olika böcker, om inte annat i en serie som jag glömt namnet på men som brukar finnas hos i princip alla byggnadsvårdsbutiker. De handlar om renovering inomhus, utomhus, flytt av hus respektive värme i gamla hus. Den först nämnda delen torde vara intressantast för dig 8)
 
Tack för råden. Får försöka hitta en bok om det.

hursomhelst, så blir det spännande! ;D
 
Du får gärna skriva en rad här om vad du kommer fram till. Jag har ett par rum med papptak som vid tillfälle borde renoveras, bytas ut till ny papp. (Hittar du någon bra bok så får du gärna även ge info om det.)

Tompa
 
"Byggnadsvård i praktiken, del IV, Invändig renovering som utges i samarbete med Gysinge centrum för byggnadsvård"

Då jag inte spänt takpapp själv kan jag ju inte säga om det är en bra beskrivning eller inte 8), men den är lång och detaljerad i alla fall...
 
Jag skall börja i mitten av maj och fixa till dom f-rb*.-!! taken.... samt måla om utvändigt, byta tak på vedboden, etc...

Återkommer så fort jag har mer info/erfarenhet i det ämnet.
 
Byggnadsapotekets handbok beskrivs hur man sätter spännpapp. Och mkt annat om gammla byggnadstekniker. Dom säljer även allt man behöver till gammla hus
 
Hmm. Letade efter PDF:erna men hiittade dom inte. Får köpa någon av böckerna.

Undrar hur man får bort stuckaturerna där ljuskronorna suttit? ??? Skära misstänker jag. Men det lär ge sig.
 
Är boken på svenska, finska eller två språkig? Utanpå står det på båda språken, men mycket på hemsidan är för mig på ett obegripligt språk. Tyvärr hela webshopen.

Någon som har sett både del ett och två, är tvåan en omskrivning av ettan eller inehåller de olika saker?

Tompa
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.