Håller på att totalrenovera ett hus som ska bli ett mindre hyreshus, och enligt brandskyddsdokumentationen så måste varje lägenhet vara en egen brandcell med klassen EI60 mot angränsande lägenheter.

Hur gör man för att uppfylla EI60 på befintliga väggar och tak?
Huset är byggt med stående plank och har träbjälklag.
 
4 lager vanlig gips (2+2) eller 2 lager protect F 15 mm brandgips
 
Det beror också på vad du har för isolering. Har du stenull i väggarna kan det räcka med ett lager brandgips på varje sida om din nuvarande vägg räknas som en spånskiva.
Brandgips är dock dyrt. Jag har gjort EI60 väggar när jag inredde vinden. Där var ett lager vanlig gips så jag satte dit ytterligare två lager vanligt gips och uppnådde då EI60. Har man tre lager gips spelar det ingen roll vad det är för isolering i väggen.
Se denna sida: http://www.traguiden.se/TGtemplates/popup1spalt.aspx?id=1406
Är du tveksam på hur du skall göra så kan du fråga den som gjort brandskyddsdokumentationen.
 
Mikael_L
Läs denna noga, här hittar du oerhört mycket matnyttigt.
http://www.stenull.paroc.se/produktdat/pdf_down/Brand_ljud.pdf

I slutet finns additionsmetoden beskriven, som fungerar upp till vissa IE-klasser om typkonstruktioner inte går att använda.

Glöm inte att det finns även ljudkrav mellan olika lägenheter, som du måste bygga för.
Och att brandceller inte bara utgörs av väggar, utan även hur schakt, ventilationskanaler, genomföringar, fönster och dörrar och sånt fungerar som brandtätning mellan cellerna.
Det är nog en grannlaga uppgift att dimensionera och konstruera för brandceller, tänker du göra allt själv får du förbereda dig på mycket jobb.
 
  • Gilla
S.C
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.