Hemmakatten
Banker brukar räkna tomter som lägre säkerhet än tomter med färdiga hus, dvs. räntorna blir lite högre. En tomt i attraktivt område belånas till lägre ränta än en "ute på landet".
 
Kolla upp jäkligt noga att tomten verkligen går att bebygga och militären inte har en massa nyss för sig i närheten. De kan nämligen riva upp bygglov i efterhand och då står man där med ett banklån på en värdelös tomt som banken vill ha ny säkerhet på.
 
Tomtnisse skrev:
Militärer och tillbakadragna bygglov??

Vi har inget bygglov, men vi har pratat med kommunen och området är nyligen stadsplanerat. Hur rädd behöver man då vara för att tomten blir värdelös?

/Tomtnisse
Troligtvis inte särskilt mycket, men finns det militära områden i närheten skall man undersöka om något är på gång. Militären har nämligen ingen informationsplikt vilket brukar ta statsbyggnadskontoren på sängen.

Jag talar av egen erfarenhet från Björlanda i Göteborgs Kommun. Området var statsplanerat redan 1942 och militären/länstyrelsen tyckte attt utbyggnaden gick för långsamt och upphävde helt frankt genomförandeplanen. Mitt bygglov drogs in och vi fick vänta 7 månader tills Statsbyggnadskontoret lyckades lirka igenom vår ansökan med lite fuskande. Andra var mindre lyckosamma och fick permanent byggförbud pga av buller från skjutfält. Buller som ingen någonsin hade "hört" talats om. ???
 
Bara en kommentar till Johans inlägg. Det är ofta kommunerna som brister i sådana här fall. Oftast är det så att inom ett visst område kring försvarets anläggningar ska kommunen rådgöra med försvaret angående planärenden, bygglov mm. Vilket de ofta glömmer bort. Kommunen skall också ofta ange i bygglovet att särskilda hänsyn måste tas till buller, vilket de ibland också glömmer bort. Detta görs för att försvaret inte i efterhand skall få krav på sig från boende som vill ha åtgärder eller ersättning för buller.

Angående Björlanda är det väl just så att kommunen vaknat till liv och insett sina begränsningar för någon utbyggnad av verksamheten från försvarsmaktens sida har det ju inte varit tal om.

/Lisa
 
LisaG skrev:
Angående Björlanda är det väl just så att kommunen vaknat till liv och insett sina begränsningar för någon utbyggnad av verksamheten från försvarsmaktens sida har det ju inte varit tal om.

/Lisa
Kommunen har väl insett allvaret i genomförandeplanen och att man inte kan styra över försvarsmakten. Försvarsmakten hade samtidigt undlåtit att informera kommunen om sina planer, vilket är kutym, men ej plikt.

Man håller nu på med en nytt förslag till plan där man i princip har utraderat skjutfältet från kartan. En liten pik till försvarsmakten. ;D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.